EN HU

Department of Genetics and Applied Microbiology

Name: Department of Genetics and Applied Microbiology
Address: 4010 Debrecen, Egyetem tér 1.
Phone number: (52) 518-600 / (52) 316 666 / 22404
Fax: (52) 533-690
Uploaded publications:
259
Publications in DEA:
216
OA:
87
Date range:
1983-2025
2025
1.
Molnár, M., Ács-Szabó, L., Papp, L. A., Cziáky, Z., Miklós, I.: Insight into the Yeast Diversity of Hungarian Honeys.
Diversity (Basel). 17 (5), 1-13, (article identifier: 325), 2025.
Journal metrics:
Q1 Agricultural and Biological Sciences (miscellaneous) (2024)
Q2 Ecological Modeling (2024)
Q2 Ecology (2024)
Q2 Nature and Landscape Conservation (2024)
2.
Kocsis, B., Mi-Kyung, L., Antal, K., Jae-Hyuk, Y., Emri, T., Nagy, T., Daróczi, L., Batta, G., Pócsi, I., Leiter, É.: Phenotypic and transcriptomic analysis of bZIP transciption factors in Aspergillus nidulans.
In: ECFG17 Book of Abstracts / ECFG17 Organizers, ECFG17, Dublin, 194-195, 2025.
3.
Krishnan, S. V., Anaswara, P. A., Nampoothiri, K. M., Kovács, S., Adácsi, C., Miklós, I., Király, S., Pócsi, I., Pusztahelyi, T.: Unveiling the Perspective of Weissella confusa as a Promising Biocontrol Agent Against Fusaria.
Microorganisms. 13 (3), 1-14, (article identifier: 666), 2025.
Journal metrics:
Q2 Microbiology (medical) (2024)
Q2 Microbiology (2024)
Q2 Virology (2024)
2024
4.
Németh, B., Imre, A., Rácz, H. V., Harmath, A., Murvai, K., Antunovics, Z., Pócsi, I., Kovács, R. L., Pfliegler, V. P.: A Compendium of Saccharomyces yeasts with sequenced genomes.
In: A Magyar Mikrobiológiai Társaság 2024. évi Nagygyűlése : Absztraktok / Magyar Mikrobiológiai Társaság és az MMT Alapítványa, Magyar Mikrobiológiai Társaság és az MMT Alapítványa, Siófok, 72-73, 2024.
5.
Batta, G., Papp, L. A., Ács-Szabó, L., Adácsi, C., Pusztahelyi, T., Pócsi, I., Miklós, I.: A Schizosaccharomyces japonicus képes a Fusarium graminearum gátlására és olyan enzimek termelésére, amelyek részt vehetnek a mikotoxinok elleni toleranciában és a biológiai detoxifikációban = Schizosaccharomyces japonicus can inhibit the growth of Fusarium grami- nearum and produce proteins that may be involved in mycotoxin tolerance and biological detoxification.
In: VII. Magyar Mikológiai Konferencia : Absztraktkötet. Szerk.:: Dima Bálint; Papp Viktor, MATE, Magyar Mikológiai Társaság, 2024, 118-119, 2024. ISBN: 9789636230982(pdf)
6.
Király, S., Pápai, I., Papp, L. A., Balázsi, D., Oláh, A., Pázmándi, K. L., Porubska, S., Szűcs, M., Pócsi, I., Benkő, Z.: A YAP1 transzkripciós faktor szerepe a Candida Auris humán patogén törzsben.
In: Biotechnológia a Debreceni Egyetemen - 2024 Szimpózium Absztraktfüzet, Természettudományi és Technológiai Kar, Biotechnológiai Intézet, Molekuláris Biotechnológiai és Mikrobiológiai Tanszék, Debreceni Egyetem, 41, 2024. ISBN: 9789634906612
7.
Murguia-Romero, M., Calderón-Torres, C. M., Uribe-García, A., Garrido-Garduno, T., Serrand-Estrada, B., Pérez-Calderón, D. M., Ávila-Lavara, A. J., Antunovics, Z.: Design of a Website to Support the Teaching-Learning Process of Genetics.
ETiE. 7 (1), 59-74, 2024.
8.
Batta, G., Papp, L. A., Ács-Szabó, L., Adácsi, C., Pusztahelyi, T., Pócsi, I., Miklós, I.: Élesztőgomba-fuzárium együttes tenyészetek vizsgálata = Examination of yeast-Fusarium co-cultures.
In: VII. Magyar Mikológiai Konferencia : Absztraktkötet. Szerk.:: Dima Bálint; Papp Viktor, MATE, Magyar Mikológiai Társaság, 2024, 120-121, 2024. ISBN: 9789636230982(pdf)
9.
Gálné Remenyik, J., Csige, L., Dávid, P., Fauszt, P., Szilágyi-Rácz, A. A., Szőllősi, E., Bacsó, Z. R., Szepsy, I., Molnár, K., Rácz, C., Fidler, G., Kállai, Z., Stündl, L., Dobos, A., Paholcsek, M.: Exploring the interplay between the core microbiota, physicochemical factors, agrobiochemical cycles in the soil of the historic tokaj mád wine region.
PLoS One. 19 (4), 1-24, (article identifier: 0300563), 2024.
Journal metrics:
Q1 Multidisciplinary
10.
Sipiczki, M., Czentye, K., Kállai, Z.: High intragenomic, intergenomic, and phenotypic diversity in pulcherrimin-producing Metschnikowia yeasts indicates a special mode of genome evolution.
Sci. Rep. 14 (1), 1-13, (article identifier: 10521), 2024.
Journal metrics:
Q1 Multidisciplinary
11.
Drezek, K., Antunovics, Z., Grabiec, A. K.: Novel Saccharomyces uvarum x Saccharomyces kudriavzevii synthetic hybrid with enhanced 2-phenylethanol production.
Microb Cell Fact. 23 (1), 203-213, (article identifier: 203), 2024.
Journal metrics:
Q1 Applied Microbiology and Biotechnology
Q1 Bioengineering
Q1 Biotechnology
12.
Brysch-Herzberg, M., Jia, G. S., Sipiczki, M., Seidel, M., Zhang, W. C., Du, L. L.: Reinstatement of the fission yeast species Schizosaccharomyces versatilis Wickerham et Duprat, a sibling species of Schizosaccharomyces japonicus.
Yeast. 41 (3), 108-127, 2024.
Journal metrics:
Q2 Applied Microbiology and Biotechnology
Q2 Biochemistry
Q2 Bioengineering
Q2 Biotechnology
Q3 Genetics
Q2 Medicine (miscellaneous)
13.
Murvai, K., Rácz, H. V., Horváth, E., Németh, B., Imre, A., Pereira, K. N. O., Antunovics, Z., Peles, F., Sipos, P., Béri, B., Pusztahelyi, T., Pócsi, I., Pfliegler, V. P.: The bacterial and yeast microbiota in livestock forages in Hungary.
BMC Microbiol. 24 (1), 1-11, (article identifier: 340), 2024.
Journal metrics:
Q2 Microbiology
Q1 Microbiology (medical)
14.
Ács-Szabó, L., Papp, L. A., Miklós, I.: Understanding the molecular mechanisms of human diseases: the benefits of fission yeasts.
Microb. Cell. 11 (1), 288-311, 2024.
Journal metrics:
Q1 Applied Microbiology and Biotechnology
Q2 Cell Biology
Q1 Biochemistry, Genetics and Molecular Biology (miscellaneous)
Q2 Genetics
Q1 Microbiology
Q2 Molecular Biology
D1 Parasitology
Q1 Virology
2023
15.
Szűcs, Z., Plaszkó, T., Bódor, E., Csoma, H., Ács-Szabó, L., Kiss-Szikszai, A., Vasas, G., Gonda, S.: Antifungal Activity of Glucosinolate-Derived Nitriles and Their Synergistic Activity with Glucosinolate-Derived Isothiocyanates Distinguishes Various Taxa of Brassicaceae Endophytes and Soil Fungi.
Plants-Basel. 12 (14), 1-13, (article identifier: 2741), 2023.
Journal metrics:
Q1 Ecology, Evolution, Behavior and Systematics
Q1 Ecology
Q1 Plant Science
16.
Pusztahelyi, T., Kovács, S., Adácsi, C., Miklós, I., Pócsi, I.: Biological elimination of Fusarium mycotoxins: yeasts and bacteria in work.
In: International Conference on New Horizons in Biotechnology: Abstract book, CSIR - National Institute For Interdisciplinary Science and Technology (NIIST), Trivandrum, India, 144, 2023.
17.
Yousef, M., Szabó, I., Murányi, J., Illien, F., Soltész, D., Bató, C., Tóth, G., Batta, G., Nagy, P., Sagan, S., Bánóczi, Z.: Cell-Penetrating Dabcyl-Containing Tetraarginines with Backbone Aromatics as Uptake Enhancers.
Pharmaceutics. 15 (1), 1-22, (article identifier: 141), 2023.
Journal metrics:
Q1 Pharmaceutical Science
18.
Csoma, H., Ács-Szabó, L., Papp, L. A., Kállai, Z., Miklós, I., Sipiczki, M.: Characterization of Zygosaccharomyces lentus Yeast in Hungarian Botrytized Wines.
Microorganisms. 11 (4), 1-17, (article identifier: 852), 2023.
Journal metrics:
Q2 Microbiology (medical)
Q2 Microbiology
Q2 Virology
19.
Brejová, B., Hodorova, V., Lichancová, H., Peričková, E., Šoucová, V. A., Sipiczki, M., Vinař, T., Nosek, J.: Chromosome-Level Genome Assembly of the Yeast Candida verbasci.
Microbiol. Resour. Ann. 12 (3), 1-8, (article identifier: 23), 2023.
Journal metrics:
Q4 Genetics
Q4 Molecular Biology
Q3 Immunology and Microbiology (miscellaneous)
20.
Luzics, S., Tóth, Á., Barna, T., Szabó, E., Nagy, I., Horváth, B., Nagy, I. P., Varecza, Z., Batáné, V. I., Kukolya, J.: Cloning, expression, and biochemical characterisation of a novel endomannanase from Thermobifida alba.
Acta Aliment. 52 (3), 502-519, 2023.
Journal metrics:
Q3 Food Science
21.
Rakonczás, N., Kállai, Z., Kovács, B., Antal, G., Szabó, S., Holb, I.: Comparison and Intercorrelation of Various Bentonite Products for Oenological Properties, Elemental Compositions, Volatile Compounds and Organoleptic Attributes of White Wine.
Foods. 12 (2), 1-30, (article identifier: 355), 2023.
Journal metrics:
Q1 Food Science
Q1 Health Professions (miscellaneous)
Q1 Health (social science)
Q1 Plant Science
Q2 Microbiology
22.
Sipiczki, M., Hrabovszki, V.: Corrigendum to "Galactomyces candidus diversity in the complex mycobiota of cow-milk bryndza cheese comprising antagonistic and sensitive strains" [Int. J. Food Microbiol. 388 (2023) 110088].
Int. J. Food Microbiol. 391-393, 1-1, (article identifier: 110149), 2023.
Journal metrics:
Q1 Food Science
Q1 Medicine (miscellaneous)
Q2 Microbiology
Q1 Safety, Risk, Reliability and Quality
23.
Ács-Szabó, L., Papp, L. A., Takács, S., Miklós, I.: Disruption of the Schizosaccharomyces japonicus lig4 Disturbs Several Cellular Processes and Leads to a Pleiotropic Phenotype.
J. Fungi. 9 (5), 1-16, (article identifier: 550), 2023.
Journal metrics:
Q1 Ecology, Evolution, Behavior and Systematics
Q2 Microbiology (medical)
Q1 Plant Science
24.
Sipiczki, M., Hrabovszki, V.: Galactomyces candidus diversity in the complex mycobiota of cow-milk bryndza cheese comprising antagonistic and sensitive strains.
Int. J. Food Microbiol. 388, 1-8, (article identifier: 110088), 2023.
Journal metrics:
Q1 Food Science
Q1 Medicine (miscellaneous)
Q2 Microbiology
Q1 Safety, Risk, Reliability and Quality
25.
Sipiczki, M.: Identification of antagonistic yeasts as potential biocontrol agents: Diverse criteria and strategies.
Int. J. Food Microbiol. 406, 1-14, (article identifier: 110360), 2023.
Journal metrics:
Q1 Food Science
Q1 Medicine (miscellaneous)
Q2 Microbiology
Q1 Safety, Risk, Reliability and Quality
DEENK University of Debrecen
© 2012 University of Debrecen