EN HU

Sipos Péter

Sipos Péter
Táplálkozástudományi Intézet
egyetemi tanár 2017-
Név: Sipos Péter
Affiliáció:
  • Debreceni Egyetem. Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar. Táplálkozástudományi Intézet / University of Debrecen. Faculty of Agricultural and Food Sciences and Environmental Management. Institute of Nutrition
Fokozat:
  • PhD, Debreceni Egyetem (2006)

Teljes publikációs lista

2025
1.
Neji, C., Muthu, A., Huzsvai, L., Ungai, D., Seres, E., Prokisch, J., Máthé, E., Sipos, P.: Assessing data to optimize soybean protein extraction.
LWT-Food Sci. Technol. 33, -, (cikkazonosító: 117401), 2025.
Folyóirat-mutatók:
D1 Food Science (2024)
2.
Nagy, R., Pál, A., Gálné Remenyik, J., Sipos, P.: extraction of free and bound polyphenols from brans of sorghum bicolor using different solvents.
J. Microbiol. Biotech. Food Sci. 14, 1-7, (cikkazonosító: 10906), 2025.
Folyóirat-mutatók:
Q3 Biotechnology (2024)
Q3 Food Science (2024)
Q4 Microbiology (2024)
Q4 Molecular Biology (2024)
3.
Pál, A., Nagy, R., Sipos, P.: Kollagén és glicin alkalmazása meggylekvárban: újszerű lehetőségek a bőr és ízületek támogatására.
In: Doktoranduszok Fenntarthatósági Szimpóziuma 2025 : Absztraktkötet. Szerk.: Hajdú Péter, Doktoranduszok Országos Szövetsége, Budapest, 79, 2025. ISBN: 9786156457660
2024
4.
Sipos, P., Törős, G., Hajdú, P., Prokisch, J.: Élelmiszertechnológiai fejlesztések a Debreceni Egyetem MÉK-en.
In: XX. Tiszántúli Agrártudományi Napok : Absztraktkötet / (szerk.) Veres Szilvia, Stündl László, Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Debrecen, 82, 2024. ISBN: 9789634906568
5.
Pál, A., Nagy, R., Keczkó, P., Sipos, P.: Különböző meggyfajták bioaktív hatóanyag tartalmának összehasonlítása.
In: XX. Tiszántúli Agrártudományi Napok : Absztraktkötet. Szerk.: Veres Szilvia, Stündl László, Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Debrecen, 68, 2024. ISBN: 9789634906568
6.
Nagy, R., Kun-Nemes, A., Szőllősi, E., Bíróné Molnár, P., Cziáky, Z., Murányi, E., Sipos, P., Gálné Remenyik, J.: Physiological potential of different Sorghum bicolor varieties depending on their bioactive characteristics and antioxidant potential as well as different extraction methods.
Heliyon. 10 (16), 1-17, (cikkazonosító: 35807), 2024.
Folyóirat-mutatók:
Q1 Multidisciplinary
7.
Sipos, P., Radojčin, M.: Processing Foods: Process Optimization and Quality Assessment.
MDPI AG, Basel, 216 p., 2024. ISBN: 9783036577784
8.
Murvai, K., Rácz, H. V., Horváth, E., Németh, B., Imre, A., Pereira, K. N. O., Antunovics, Z., Peles, F., Sipos, P., Béri, B., Pusztahelyi, T., Pócsi, I., Pfliegler, V. P.: The bacterial and yeast microbiota in livestock forages in Hungary.
BMC Microbiol. 24 (1), 1-11, (cikkazonosító: 340), 2024.
Folyóirat-mutatók:
Q2 Microbiology
Q1 Microbiology (medical)
2023
9.
Nagy, R., Murányi, E., Bíróné Molnár, P., Szepesi, J., Győri, Z., Veres, S., Gálné Remenyik, J., Sipos, P.: Assessment of Bioactive Profile of Sorghum Brans under the Effect of Growing Conditions and Nitrogen Fertilization.
Agriculture-Basel. 13 (4), 1-17, (cikkazonosító: 760), 2023.
Folyóirat-mutatók:
Q1 Agronomy and Crop Science
Q2 Food Science
Q2 Plant Science
10.
Sipos, P., Husi, K.: Comparison of methods for the analysis of particle size distribution in maize flour.
In: Book of abstracts : VIII International Conference Sustainable Postharvest and Food Technologies - Inoptep 2023 and XXXV. Scientific-Professional Conference Processing and Energy in Agriculture - PTEP 2023. Eds.: Filip Kulić; Ivan Pavkov, National Society of Processing and Energy in Agriculture, Novi Sad, 123, 2023. ISBN: 9788675205814
11.
Szőke-Trenyik, E., Mihalkó, J., Sipos, P., Szabó, B. P.: Development of High-Fibre, Ready-to-Bake Flour Mixtures from Purple Wheat.
Processes. 11 (2), 1-12, (cikkazonosító: 389), 2023.
Folyóirat-mutatók:
Q2 Chemical Engineering (miscellaneous)
Q3 Bioengineering
Q3 Process Chemistry and Technology
12.
Neji, C., Semwal, J., Máthé, E., Sipos, P.: Dough Rheological Properties and Macronutrient Bioavailability of Cereal Products Fortified through Legume Proteins.
Processes. 11 (2), 1-16, (cikkazonosító: 417), 2023.
Folyóirat-mutatók:
Q2 Chemical Engineering (miscellaneous)
Q3 Bioengineering
Q3 Process Chemistry and Technology
13.
Neji, C., Ungai, D., Seres, E., Sipos, P.: Effect of nitrogen fertilization on the quality of soybean flour and protein isolate.
In: Book of abstracts : VIII International Conference Sustainable Postharvest and Food Technologies - Inoptep 2023 and XXXV. Scientific-Professional Conference Processing and Energy in Agriculture - PTEP 2023. Eds.: Filip Kulić; Ivan Pavkov, National Society of Processing and Energy in Agriculture, Novi Sad, 88, 2023. ISBN: 9788675205814
14.
Nagy, R., Neji, C., Gálné Remenyik, J., Sipos, P.: Evaluation of functional properties of physically treated Sorghum flours and development of gluten-free Sorghum breads.
J. Microbiol. Biotech. Food Sci. 13 (3), 1-6, (cikkazonosító: 9959), 2023.
Folyóirat-mutatók:
Q3 Biotechnology
Q3 Food Science
Q4 Microbiology
Q4 Molecular Biology
15.
Murvai, K., Rácz, H. V., Imre, A., Horváth, E., Pereira, K. N. O., Peles, F., Sipos, P., Béri, B., Pusztahelyi, T., Pócsi, I., Pfliegler, V. P.: Microbial analysis of hungarian forage samples.
Acta Microbiol. Immunol. Hung. 70 (Supplement-1), 76-77, 2023.
16.
Nagy, R., Gálné Remenyik, J., Sipos, P.: Rheological properties and nutritional value of sorghum flour and sorghum-based gluten-free bakery products.
In: Book of abstracts : VIII International Conference Sustainable Postharvest and Food Technologies - Inoptep 2023 and XXXV. Scientific-Professional Conference Processing and Energy in Agriculture - PTEP 2023. Eds.: Filip Kulić, Ivan Pavkov, National Society of Processing and Energy in Agriculture, Novi Sad, 85, 2023. ISBN: 9788675205814
17.
Sipos, P., Radojčin, M.: Special issue: Processing foods: Process optimization and quality assessment.
Processes. 11 (3), 1-3, (cikkazonosító: 851), 2023.
Folyóirat-mutatók:
Q2 Chemical Engineering (miscellaneous)
Q3 Bioengineering
Q3 Process Chemistry and Technology
18.
Répás, Z., Prokisch, J., Győri, Z., Sipos, P.: The Relationship between Rehydration Time and Tenderness at Different Rehydrating Water Temperatures in Freeze-Dried Pork Loin.
Processes. 11 (10), 1-11, (cikkazonosító: 2822), 2023.
Folyóirat-mutatók:
Q2 Chemical Engineering (miscellaneous)
Q3 Bioengineering
Q3 Process Chemistry and Technology
2022
19.
Peles, F., Béri, B., Sipos, P., Pusztahelyi, T., Pócsi, I., Győri, Z.: Aflatoxin contamination of raw milk: sources, reasons and risk mitigation opportunities.
In: Biotechnology at the University of Debrecen - 2022, International Symposium : NKFIH 2018-1.2.1-NKP-2018-00002 Estimation of the long- and short-term exposure of Hungarian consumers to aflatoxins present in dairy products and recommending risk management measures: Project Closing Session: Abstract book, Faculty of Science and Technology, Department of Molecular Biotechnology and Microbiology, Institute of Biotechnology, Debrecen, 10, 2022. ISBN: 9789634904670
20.
Csapó, J., Mezőszentgyörgyi, D., Szabari, M., Kiss, D., Sipos, P.: A rezisztens keményítő előállítása különböző fizikai módszerekkel.
In: XXVIII. Nemzetközi Vegyészkonferencia = 28th International Conference on Chemistry. Ed.: Majdik Kornélia, Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT), Kolozsvár, 24, 2022, 2734-7109 ISBN: 27347109
21.
Csapó, J., Mezőszentgyörgyi, D., Szabari, M., Kiss, D., Sipos, P.: A rost és a rezisztens keményítő mennyiségének meghatározása különböző analitikai-kémiai módszerekkel.
In: XXVIII. Nemzetközi Vegyészkonferencia = 28th International Conference on Chemistry. Szerk.: Majdik Kornélia, Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT), Kolozsvár, 25, 2022. ISBN: 27347109
22.
Ungai, D., Sipos, P., Győri, Z.: Az őszi búza ásványianyag-tartalmának alakulása Magyarországon 30 év mérési eredményei alapján.
Elelmiszervizsgalati Kozlemen. 68 (3), 4006-4012, 2022.
23.
Nagy, R., Gálné Remenyik, J., Sipos, P.: Evaluation of factors influencing the bioactive compounds of red and white sorghum grains.
In: Wellmann International Scientific Conference : Book of Abstracts. Ed.: Orsolya Kiss, University of Szeged, Hódmezővásárhely, 65, 2022. ISBN: 9789633068601
24.
Ungai, D., Sipos, P., Győri, Z.: Evolution of the mineral content of winter wheat in Hungary based on 30 years of measurement results.
ÉVIK. 68 (3), 4013-4019, 2022.
Folyóirat-mutatók:
Q4 Food Science
25.
Neji, C., Semwal, J., Kamani, M. H., Máthé, E., Sipos, P.: Legume Protein Extracts: The Relevance of Physical Processing in the Context of Structural, Techno-Functional and Nutritional Aspects of Food Development.
Processes. 10 (12), 1-27, (cikkazonosító: 2586), 2022.
Folyóirat-mutatók:
Q3 Bioengineering
Q2 Chemical Engineering (miscellaneous)
Q2 Process Chemistry and Technology
DEENK Debreceni Egyetem
© 2012 Debreceni Egyetem