Tudóstér: Kovács Zoltán publikációi

PDF
-
szűkítés
feltöltött közlemény: 32 Open Access: 10
2024
  1. Kaszás, L., Kovács, Z., Elhawat, N., Koroknai, J., Fári, M., Cziáky, Z., Veres, S., Alshaal, T., Domokos-Szabolcsy, É.: A parlagfű, az amarant és a mungóbab biofinomítási potenciáljának feltárása.
    In: XX. Tiszántúli Agrártudományi Napok : Absztraktkötet / (szerk.) Veres Szilvia, Stündl László, Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Debrecen, 47, 2024. ISBN: 9789634906568
  2. Domokos-Szabolcsy, É., Alshaal, T., Elhawat, N., Kovács, Z., Kaszás, L., Béni, Á., Kiss, A.: Enhanced Oligopeptide and Free Tryptophan Release from Chickpea and Lentil Proteins: A Comparative Study of Enzymatic Modification with Bromelain, Ficin, and Papain.
    Plants-Basel. 13 (21), 1-22, 2024.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Ecology (2023)
    Q1 Ecology, Evolution, Behavior and Systematics (2023)
    Q1 Plant Science (2023)
  3. Kaszás, L., Kovács, Z., Koroknai, J., Elhawat, N., Fári, M., Cziáky, Z., Alshaal, T., Domokos-Szabolcsy, É.: Identification of key parameters and phytochemical composition of fiber and brown juice by-products from green biomass of Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.).
    Biomass Bioenerg. 188 1-11, 2024.
    Folyóirat-mutatók:
    D1 Agronomy and Crop Science (2023)
    D1 Forestry (2023)
    Q2 Renewable Energy, Sustainability and the Environment (2023)
    Q1 Waste Management and Disposal (2023)
  4. Kovács, Z., Kaszás, L., Veres, S., Koroknai, J., Elhawat, N., Alshaal, T., Domokos-Szabolcsy, É., Fári, M.: Lucerna levélfehérje-koncentrátum és zöldlé felhasználása: lisztkeverékek táplálkozástani, funkcionális és érzékszervi értékelése.
    In: XX. Tiszántúli Agrártudományi Napok : Absztraktkötet / (szerk.) Veres Szilvia, Stündl László, Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Debrecen, 52, 2024. ISBN: 9789634906568
  5. Domokos-Szabolcsy, É., Soós, Á., Kovács, B., Kovács, Z., Dernovics, M.: Water-soluble organic selenometabolites of alfalfa (Medicago sativa L.) green biomass-derived fractions.
    J. Trace Elem. Med. Biol. 86 1-14, 2024.
    Folyóirat-mutatók:
    Q2 Biochemistry (2023)
    Q1 Inorganic Chemistry (2023)
    Q3 Molecular Medicine (2023)
  6. Kovács, Z., Picoli, E., Fári, M., Domokos-Szabolcsy, É.: Zöldbiomassza: a növényi fehérjeforrísok alternatívája az EU-ban és brazil kitekintésben.
    Mezőhír. 2024.
2023
  1. Domokos-Szabolcsy, É., Yavuz, S., Picoli, E., Fári, M., Kovács, Z., Tóth, C., Kaszás, L., Alshaal, T., Elhawat, N.: Green biomass-based protein for sustainable feed and food supply: An overview of current and future prospective.
    Life (Basel). 13 (2), 1-37, 2023.
    Folyóirat-mutatók:
    Q2 Biochemistry, Genetics and Molecular Biology (miscellaneous)
    Q2 Ecology, Evolution, Behavior and Systematics
    Q1 Paleontology
    Q2 Space and Planetary Science
  2. Kovács, Z., Domokos-Szabolcsy, É., Béni, Á., Hajdú, P., Kiss, A.: Mag alapú fehérjék limitált hidrolízise és jellemzésük.
    In: Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLVI. vándorgyűlésének programja / Biró Lajos, Gelencsér Éva, Lugasi Andrea, Rurik Imre, Magyar Táplálkozástudományi Társaság, Győr, 22, 2023. ISBN: 9786155606151
  3. Kovács, Z., Soós, Á., Kovács, B., Kaszás, L., Elhawat, N., Razem, M., Veres, S., Fári, M., Koroknai, J., Alshaal, T., Domokos-Szabolcsy, É.: Nutrichemical alterations in different fractions of multiple-harvest alfalfa (Medicago sativa L.) green biomass fortified with various selenium forms.
    Plant Soil. 487 (1-2), 173-195, 2023.
    Folyóirat-mutatók:
    D1 Plant Science
    Q1 Soil Science
2022
  1. Kovács, Z., Koroknai, J., Kaszás, L., Fári, M., Domokos-Szabolcsy, É., Elhawat, N., Alshaal, T.: Alfalfa-based green biorefinery: experiences and challenges based on a five-year project.
    In: Biotechnology at the University of Debrecen - 2022 International Symposium : abstarct book, Faculty of Science and Technology, Department of Molecular Biotechnology and Microbiology, Institute of Biotechnology and Faculty of Agricultural and Food Sciences and Environmental Management, Central Laboratory of Agricultural and Food Products, Debrecen, 63-63, 2022. ISBN: 9789634904687
  2. Domokos-Szabolcsy, É., Elhawat, N., Domingos, G., Kovács, Z., Koroknai, J., Bodó, E., Fári, M., Alshaal, T., Bákonyi, N.: Comparison of Wet Fractionation Methods for Processing Broccoli Agricultural Wastes and Evaluation of the Nutri-Chemical Values of Obtained Products.
    Foods. 11 (16), 1-18, 2022.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Food Science
    Q1 Health Professions (miscellaneous)
    Q2 Health (social science)
    Q2 Microbiology
    Q1 Plant Science
  3. Domokos-Szabolcsy, É., Veres, S., Kovács, S., Bákonyi, N., Makleit, P., Elhawat, N., Kovács, Z., Kaszás, L., Alshaal, T., Fári, M.: From crops in field to space plants grown in ground bioregenerative life-support facilities: the potential of green biorefining with reflecting the environmental challenges.
    In: Biotechnology at the University of Debrecen - 2022 International Symposium : abstarct book, Faculty of Science and Technology, Department of Molecular Biotechnology and Microbiology, Institute of Biotechnology and Faculty of Agricultural and Food Sciences and Environmental Management, Central Laboratory of Agricultural and Food Products, Debrecen, 22-22, 2022. ISBN: 9789634904687
  4. Kaszás, L., Kovács, Z., Koroknai, J., Alshaal, T., Elhawat, N., Fári, M., Domokos-Szabolcsy, É.: Possible uses of jerusalem artichoke (Heliathus Tuberosus l.) for green biorefining.
    In: Biotechnology at the University of Debrecen - 2022 International Symposium : abstarct book, Faculty of Science and Technology, Department of Molecular Biotechnology and Microbiology, Institute of Biotechnology and Faculty of Agricultural and Food Sciences and Environmental Management, Central Laboratory of Agricultural and Food Products, Debrecen, 61-61, 2022. ISBN: 9789634904687
2021
  1. Kovács, Z., Kaszás, L., Fári, M., Domokos-Szabolcsy, É.: Amino acid composition and free amino acid content of processed Jerusalem artichoke green biomass.
    In: LXIII. Georgikon Napok : Agrár-környezetgazdaságunk a járványok és a környezeti kihívások árnyékában, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Georgikon Campus, Keszthely, 12, 2021.
  2. Kovács, Z., Soós, Á., Kovács, B., Kaszás, L., Elhawat, N., Bákonyi, N., Razem, M., Fári, M., Prokisch, J., Domokos-Szabolcsy, É., Alshaal, T.: Uptake Dynamics of Ionic and Elemental Selenium Forms and Their Metabolism in Multiple-Harvested Alfalfa (Medicago sativa L.).
    Plants-Basel. 10 (7), 1-24, 2021.
    Folyóirat-mutatók:
    Q2 Ecology
    Q1 Ecology, Evolution, Behavior and Systematics
    Q1 Plant Science
2020
  1. Kovács, Z., Alshaal, T., Elhawat, N., Kaszás, L., Koroknai, J., Prokisch, J., Fári, M., Domokos-Szabolcsy, É.: Agronomic fortification to enhance the organic selenium content of alflafa green biomass.
    In: 4th National Conference of Young Biotechnologists "FIBOK 2020" online conference : abstract book. Ed.: by Tünde Pusztahelyi, Levente Czeglédi, Éva Domokos-Szabolcsy, Tamás Emri, Debreceni Egyetem, Debrecen, 29, 2020. ISBN: 9789634902720
  2. Abdalla, N., Ragab, M., El, -., Arafa, N., Kaszás, L., Kovács, Z., Domokos-Szabolcsy, É., Taha, H.: Biochemical Assessments of some Important Components in Tubers, Leaves and Calli Cultures of Three Jerusalem Artichoke Cultivars.
    Env. Biodiv. Soil Security. 4 267-275, 2020.
  3. Domokos-Szabolcsy, É., Kovács, Z., Kaszás, L., Koroknai, J., Fári, M.: Évelő növényi zöld biomassza, mint értékes fehérje és fitonutrines forrás = Green biomass of perennial crops as valuable source of protein and phytonutrients.
    In: VII. Nemzetközi Tudományos Napok : 17 th International Scientific Days : A tudományos napok publikációi. Szerk.: Bujdosó Zoltán, Dinya László, Csernák József, Károly Róbert Nonprofit Kft., Gyöngyös, 298-305, 2020. ISBN: I9786155969027
  4. Kaszás, L., Alshaal, T., El-Ramady, H., Kovács, Z., Koroknai, J., Elhawat, N., Nagy, É., Cziáky, Z., Fári, M., Domokos-Szabolcsy, É.: Identification of Bioactive Phytochemicals in Leaf Protein Concentrate of Jerusalem Artichoke (Helianthus tuberosus L.).
    Plants-Basel. 9 (7), 1-17, 2020.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Ecology
    Q1 Ecology, Evolution, Behavior and Systematics
    Q1 Plant Science
  5. Kaszás, L., Alshaal, T., Kovács, Z., Koroknai, J., Elhawat, N., Nagy, É., El-Ramady, H., Fári, M., Domokos-Szabolcsy, É.: Refining high-quality leaf protein and valuable co-products from green biomass of Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) for sustainable protein supply.
    Biomass Conv. Bioref. 10 1-16, 2020.
    Folyóirat-mutatók:
    Q2 Renewable Energy, Sustainability and the Environment
2019
  1. Kovács, Z., Domokos-Szabolcsy, É., Fári, M.: Az Ereky process rekonstruálása: lucerna zöldlé és hordozó keverékek vizsgálata.
    In: Növénynemesítés a 21. század elején: kihívások és válaszok : XXV. Növénynemesítési Tudományos Nap 2019. Szerk.: Karsai Ildikó, Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok Osztályának Növénynemesítési Tudományos Bizottsága,, Budapest, 359-362, 2019. ISBN: 9789638351456
  2. Kaszás, L., Alshaal, T., El-Ramady, H., Kovács, Z., Koroknai, J., Elhawat, N., Nagy, É., Cziáky, Z., Fári, M., Domokos-Szabolcsy, É.: Finding valuable bioactive components from Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) 2 leaf protein concentrate in a green biorefinery concept.
    bioRxiv Plant Biology [Epub ahead of print]2019.
  3. Omara, A., Elsakhawy, T., Alshaal, T., El-Ramady, H., Kovács, Z., Fári, M.: Nanoparticles: a Novel Approach for Sustainable Agro-productivity.
    Env. Biodiv. Soil Security. 3 29-62, 2019.
2018
  1. Kaszás, L., Kovács, Z., Nagy, É., Elhawat, N., Abdalla, N., Domokos-Szabolcsy, É.: Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) as a potential chlorophyll source for humans and animals nutrition.
    Env. Biodiv. Soil Security. 2 (1), 1-9, 2018.
  2. Kaszás, L., Kovács, Z., Koroknai, J., Domokos-Szabolcsy, É.: Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) green biomass as a potencial protein source.
    New Biotech. 44 S101, 2018.
  3. Kovács, Z., Domokos-Szabolcsy, É., Alshaal, T., Elhawat, N., Fári, M.: Lucerna (Medicago sativa L.) gyökérmikrobiális közösségének javítása hatékonyabb fehérje biofinomítás és stressztűrés érdekében.
    In: XXIV. Növénynemesítési Tudományos Nap : Összefoglalók. Szerk.: Karsai Ildikó, Polgár Zsolt, Keszthelyi Burgonyáért Egyes, Keszthely, 98, 2018. ISBN: 9786150014692
  4. Kovács, Z., Fári, M., Kaszás, L., Koroknai, J., Csatári, G., Domokos-Szabolcsy, É.: Obtention of functional leaf protein concentrate (F-LPC) based on Ereky-process: historical survey and preliminary results.
    New Biotech. 44 S100-S101, 2018.
  5. Bákonyi, N., Kovács, Z., Tóth, I., Barna, D., Fári, M., Alshaal, T.: To study the secondary element contents (Ca, Mg, S) of deproteinized leaf juice of selected alfalfa varieties at different harvest time.
    In: Arccal vagy háttal a jövőnek? : LX. Georgikon Napok, tanulmánykötet. Szerk.: Pintér Gábor, Zsiborács Henrik, Csányi Szilvia, Pannon Egyetem Georgikon Kar, Keszthely, 11-15, 2018.
2017
  1. Kaszás, L., Kovács, Z., Nagy, É., Domokos-Szabolcsy, É.: Csicsóka genotípusok szelekciója fehérje-takarmányozási célból.
    In: XXIII. Növénynemesítési Tudományos Nap : Összefoglalók. Szerk.: Veisz Ottó, Magyar Tudományos Akadémia, Budapest, 110, 2017. ISBN: 9789638351449
2015
  1. Matus, G., Kovács, Z., Kovásznai-Oláh, R., Béregi, B., Aszalósné Balogh, R., Hanyicska, M., Jámbor, I., Novák, T., Antal, K., Budai, J., Papp, M.: Juh endozoochoria szerepe kis nyírségi védett terület Corynephoretum-ában.
    Bot. közl. 102 (2), 163-163, 2015.
2014
  1. Matus, G., Kovács, Z., Kovásznai-Oláh, R., Béregi, B., Aszalósné Balogh, R., Hanyicska, M., Jámbor, I.: Juh endozoochoria természetvédelmi szerepe nyírségi védett területen..
    In: IX. Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferencia : "Tudományoktól a döntéshozatalig" : absztrakt-kötet. Szerk.: Lengyel Szabolcs, Magyar Biológiai Társaság : MTA Ökológiai Kutatóközpont ; Szeged : Szegedi Tudományegyetem Ökológiai Tanszék, Budapest, 84-85, 2014.
  2. Hanyicska, M., Matus, G., Antal, K., Lőkös, L., Budai, J., Aszalósné Balogh, R., Béregi, B., Kovács, Z., Kovásznai-Oláh, R., Papp, M.: Legeléskizárás hatása kelet-magyarországi szárazgyepekben = Impact of the extrusion of grazing at the dry-grassland on Eastern-Hungary.
    In: X. Aktuális Flóra- és Vegetációkutatás a Kárpát-medencében : nemzetközi konferencia = Recent Flora- and Vegetation Research in the Carpathian Basin X. : International Conference. Szerk.: Schmidt Dávid, Kovács Miklós, Bartha Dénes, Nyugat-magyarországi Egyetem, Erdőmérnöki Kar, Növénytani és Természetvédelmi Intézet, Sopron, 157-158, 2014. ISBN: 9789633341537
feltöltött közlemény: 32 Open Access: 10
https://tudoster.idea.unideb.hu
A szolgáltatást nyújtja: DEENK