Tudóstér: Pál Károly publikációi

PDF
-
szűkítés
feltöltött közlemény: 54 Open Access: 8
2024
  1. Elshafia, A., Bőkényné Tóth, R., Kardos, G., Pál, K.: Identification of Antibiotic-Resistant Bacteria in Commercial Fish Farms in Hungary.
    In: 15th Egerton University Biennial International Conference : Programme and book of abstracts. Ed.: M.K. Charimbu, Egerton University, Egerton, Kenya, 42, 2024.
  2. Elshafia, A., Bőkényné Tóth, R., Kardos, G., Freytag, C., Pál, K.: Survey on antibiotic resistant bacteria in commercial fish ponds.
    In: 1st Debrecen Online Conference on Infectious Diseases in a One Health context (DOCIDOH) : Book of abstracts, Debreceni Egyetem, Debrecen, 12, 2024.
2023
  1. Kiss, A., Karaffa, E., Pál, K., Peles, F.: Comparative study on prebiotic activities of various dietary fibers on distinct probiotics.
    In: 58th Croatian & 18th International Symposium on Agriculture : Book of Abstracts. Ed.: Klaudija Carović, Stanko Ivan Širić, University of Zagreb Faculty of Agriculture, Zagreb, 202, 2023, (ISSN 2459-5551)
  2. Zabiák, A., Kovács, C., Takács, F., Pál, K., Peles, F., Fekete, E., Karaffa, L., Mihály, K., Flipphi, M., Karaffa, E.: Diaporthe and Diplodia species associated with walnut (Juglans regia L.) in Hungarian orchards.
    Horticulturae. 9 (2), 1-15, 2023.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Horticulture (2022)
    Q2 Plant Science (2022)
  3. Elshafia, A., Fehér, M., Bársony, P., Ahmed, A., Shaikh, A., Pál, K.: Effect of selected feed additives on growth performance and the intestinal microbiota of the Common carp (Cyprinus carpio).
    In: Scientific Conference of PhD Students of FAFR, FBFS and FHLE SUA in Nitra with international participation - Proceedings of abstracts on occasion of the Science and Technology Week in the Slovak Republic. Ed.: Monika Tóthová, Judita Lidiková, Kristína Candráková, Dominik Holly, Slovak University of Agriculture in Nitra, Slovakia, Nitra, 19, 2023. ISBN: 9788055226606
  4. Elshafia, A., Pál, K.: Histochemical study of the intestine of the common carp (Cyprinus carpio) to detect the impact of different feed additives.
    In: Sustainable and Innovative Solutions in Agriculture and Food Industry (SISAF'23) One Health approach. Szerk.: Veress Szilvia, Kocsisné Papp Mariett, Stündl László, Debrecen, 38, 2023. ISBN: 9789634905356
  5. Zabiák, A., Csótó, A., Tóth, B., Takács, F., Pál, K., Karaffa, E.: Identification of Botryosphaeria dothidea and Diaporthe eres from rotted walnut fruits and other plant parts in different phenological stages.
    Acta Phytopathol. Entomol. Hung. 58 (2), 218-237, 2023.
    Folyóirat-mutatók:
    Q4 Insect Science (2022)
    Q4 Plant Science (2022)
  6. Mihály, K., Karaffa, E., Pál, K., Takács, F.: Kitozános készítmények hatékonysága a meggy romlását okozó penészgombái ellen.
    In: 28. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum/10th International Plant Protection Symposium at University of Debrecen: Program - Programme. Szerk.: Tarcali Gábor, Biró Györgyi, Csüllög Kitti, Növényvédelem Oktatásának Fejlesztéséért Alapítvány (NOFA), Debrecen, 110-111, 2023.
  7. Kovács, B., Zaza, F., Baráth, N., Alexa, L., Czipa, N., Peles, F., Karaffa, E., Mihály, K., Pál, K., Tóthné Bogárdi, A., Szilágyi, A., Szakadát, G., Tóth, B., Szőke, L., Kaczur, D., Simon, T., Ungai, D.: Növényi olajok elemtartalmának vizsgálata induktív csatolású plazma tömegspektrométerrel.
  8. Kovács, B., Zaza, F., Baráth, N., Alexa, L., Czipa, N., Peles, F., Karaffa, E., Mihály, K., Pál, K., Tóthné Bogárdi, A., Szilágyi, A., Szakadát, G., Tóth, B., Szőke, L., Kaczur, D., Simon, T., Ungai, D.: Növényi olajok elemtartalmának vizsgálata induktív csatolású plazma tömegspektrométerrel.
    In: Minőségvizsgálattól az élelmiszerbiztonságig. Szerk.: Máthé Endre, Sipos Péter, Szepesi Judit, Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Debrecen, 117-126, 2023. ISBN: 9789634905257
  9. Elshafia, A., Pál, K.: Screening of the Effect of Selected Feed Additives on Growth Performance and Histological Parameters of the Cyprinus carpio.
  10. Csótó, A., Kovács, C., Pál, K., Nagy, A., Peles, F., Fekete, E., Karaffa, L., Kubicek, C., Karaffa, E.: The Biocontrol Potential of Endophytic Trichoderma Fungi Isolated from Hungarian Grapevines, Part II, Grapevine Stimulation.
    Pathogens. 12 (1), 1-14, 2023.
    Folyóirat-mutatók:
    Q2 Immunology and Allergy (2022)
    Q2 Immunology and Microbiology (miscellaneous) (2022)
    Q2 Infectious Diseases (2022)
    Q2 Microbiology (medical) (2022)
    Q2 Molecular Biology (2022)
2022
  1. Csótó, A., Hegedűs, L., Pájtliné Tánczos, E., Hegymegi, F., Pál, K., Szakadát, G., Karaffa, E.: Egy dél-balatoni szőlőültetvény hosszú időtávú felmérésének és felszámolásának tanulságai a fertőző tőkeelhalás tekintetében.
    In: XXIV. Tavaszi Szél Konferencia 2021 : Absztraktkötet. Szerk.: Molnár Dániel, Molnár Dóra, Doktoranduszok Országos Szövetsége, Budapest, 75, 2021. ISBN: 9786155586996
  2. Kovács, C., Csótó, A., Pál, K., Nagy, A., Fekete, E., Karaffa, L., Kubicek, C., Karaffa, E.: Endophytic Trichoderma spp. from Hungarian grapevines with biocontrol potential.
    In: 16th Congress of the Mediterranean Phytopathological Union : Book of abstracts, [s.n.], [s.l.], 1, 2022.
  3. Csótó, A., File, M., Piti, A., Ellmann, B., Pál, K., Szakadát, G., Karaffa, E.: Potential GTDs antagonist microfungi isolated from grapevines.
    In: 12th International Workshop on Grapevine Trunk Diseases / Ales Eichmeier, [s.n.], [s.l.], 121, 2022.
  4. Csótó, A., File, M., Piti, A., Ellmann, B., Pál, K., Szakadát, G., Karaffa, E.: Szőlőből izolált potenciális antagonista és biostimulátor hatású mikrogombák minősítési vizsgálatai.
    In: 68. Növényvédelmi Tudományos Napok 2022. Szerk.: Haltrich Attila, Varga Ákos, Magyar Növényvédelmi Társaság, Budapest, 37, 2022.
2021
  1. Csótó, A., Hegymegi, F., Pál, K., Kovács, C., Szakadát, G., Karaffa, E.: Biológiai ágensek a szőlő fás betegségei elleni védekezésben.
    In: XIV. Szent-Györgyi Konferencia Kiadványa. Szerk.: Szathmári Balázs, BME Szent-Györgyi A. Szakkollégium, Budapest, 78, 2021.
  2. Petróczki, F., Pásztor, Á., Szűcs, K., Pál, K., Kardos, G., Albert, E., Horváth, B., Ungvári, E., Béri, B., Peles, F.: Occurrence and Characteristics of Staphylococcus aureus in a Hungarian Dairy Farm during a Control Program.
    Pathogens. 10 (2), 1-12, 2021.
    Folyóirat-mutatók:
    Q2 Immunology and Allergy
    Q2 Immunology and Microbiology (miscellaneous)
    Q2 Infectious Diseases
    Q2 Microbiology (medical)
    Q2 Molecular Biology
  3. Kovács, C., Csótó, A., Pál, K., Nagy, A., Fekete, E., Karaffa, L., Kubicek, C., Karaffa, E.: The Biocontrol Potential of Endophytic Trichoderma Fungi Isolated from Hungarian Grapevines. Part I. Isolation, Identification and In Vitro Studies.
    Pathogens. 10 (12), 1-19, 2021.
    Folyóirat-mutatók:
    Q2 Immunology and Allergy
    Q2 Immunology and Microbiology (miscellaneous)
    Q2 Infectious Diseases
    Q2 Microbiology (medical)
    Q2 Molecular Biology
  4. Csótó, A., Hegymegi, F., Pál, K., Szakadát, G., Karaffa, E.: Törzsgyűjtemény-fejlesztés Magyarországon előforduló, szőlőből izolált endofiton gombafajokból.
    In: 67. Növényvédelmi Tudományos Napok 2021. Szerk.: Haltrich Attila, Varga Ákos, Magyar Növényvédelmi Társaság, Budapest, 28, 2021.
2020
  1. Pintye, A., Németh, M., Molnár, O., Horváth, Á., Spitzmüller, Z., Szalóki, N., Pál, K., Váczy, K., Kovács, G.: Improved DNA extraction and quantitative real-time PCR for genotyping Erysiphe necator and detecting the DMI fungicide resistance marker A495T, using single ascocarps.
    Phytopathol. Mediterr. 59 (1), 97-106, 2020.
    Folyóirat-mutatók:
    Q2 Agronomy and Crop Science
    Q2 Horticulture
    Q2 Plant Science
2019
  1. Ozsváth, X., Keszler, I., Rigó, K., Pál, K.: Real-Time PCR készülék bevezetése a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal debreceni laboratóriumában Salmonella kimutatás céljából = [Introduction of a real-time PCR instrument in the Debrecen laboratory of the National Food Chain Safety Office for Salmonella detection].
    Elelmiszervizsgalati Kozlemenyek. 65 (3), 2591-2605, 2019.
    Folyóirat-mutatók:
    Q4 Food Science
2017
  1. Pál, K., Szalóki, N., Gomba-Tóth, A., Váczy, K.: Szőlőlisztharmat kutatás molekuláris biológiai eszközökkel.
    In: XVIII. Szőlészeti és borászati konferencia absztraktkönyv. Szerk.: Pál Károly; Váczy Kálmán Zoltán, Eszterházy Károly Egyetem, Eger, 47, 2017. ISBN: 9786155621376
  2. Pál, K., Váczy, K.: XVIII. Szőlészeti és borászati konferencia.
    Eszterházy Károly Egyetem, Eger, 66 p., 2017. ISBN: 9786155621376
2016
  1. Géczi, Z., Kispélyi, B., Pál, K., Hermann, P.: Baktérium- és gombaölő polimerek a fogászatban: gy új, hatékony antibakteriális, antifungális, kationos polimer, a polietilénimin fogorvosi felhasználásának lehetőségei.
    Fogorv Sz. 109 (2), 56-60, 2016.
    Folyóirat-mutatók:
    Q4 Medicine (miscellaneous)
2014
  1. Pálné, S., Kiss, A., Naár, Z., Pál, K.: Evaluation of high-resolution melting and other molecular methods in discrimination of isolates.
    J. Appl. Microbiol. 117 (4), 1113-1121, 2014.
    Folyóirat-mutatók:
    Q2 Applied Microbiology and Biotechnology
    Q2 Biotechnology
    Q1 Medicine (miscellaneous)
  2. Szarvas, J., Pál, K., Geösel, A.: Sequence analysis of partial tef1 and rpb2 genes of different Pleurotus eryngii isolates by means of PCR-RFLP.
    In: Proceedings of 8th International Conference on Mushroom Biology and Mushroom Products Vol. 1.. Ed.: Manjit Singh, Yugantar Prakashan Pvt. Ltd., New Delhi, 151-159, 2014.
2012
  1. Kalóczkai, K., Pál, K., Fűtő, P., Molnár, S., Naár, Z.: Analysis of in vitro antimicrobial activity of different Hungarian propolis samples in human intestinal model.
    In: Abstract Book of the 6th Central European Congress on Food. Ed.: J. Levic; V, Nedovic; N. Ilic; V. Tumbas; A. Kalusevic, University of Novi Sad, Novi Sad, 146, 2012. ISBN: 9788679940285
  2. Pál, K., Szén, O., Kiss, A., Naár, Z.: Comparison and evaluation of molecular methods used for identification and discrimination of lactic acid bacteria.
    J. Sci. Food Agr. 92 (9), 1931-1936, 2012.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Agronomy and Crop Science
    Q2 Biotechnology
    Q1 Food Science
    Q2 Nutrition and Dietetics
  3. Kalóczkai, K., Virág, D., Pál, K., Naár, Z.: In vitro microbiota modulation properties and fermentation profiles of different inulins and resistant starches.
    In: Abstract Book of the 6th Central European Congress on Food. Ed.: J. Levic; V, Nedovic; N. Ilic; V. Tumbas; A. Kalusevic, University of Novi Sad, Novi Sad, 60, 2012. ISBN: 9788679940285
2011
  1. Szarvas, J., Geösel, A., Pál, K., Naár, Z., Győrfi, J.: Comparative studies of the cultivable king oyster mushroom [Pleurotus eryngii (DC.: Fr.) Quél.] isolates by RAPD-PCR method.
    Acta Aliment. 40 (Suppl_1), 214-221, 2011.
    Folyóirat-mutatók:
    Q3 Food Science
  2. Szarvas, J., Pál, K., Geösel, A., Győrfi, J.: Comparative studies on the cultivation and phylogenetics of King Oyster Mushroom (Pleurotus eryngii (DC.: Fr.) Quél.) strains.
    Acta Univ. Sapientiae, Agric. Environ. 3 18-34, 2011.
2009
  1. Szarvas, J., Geösel, A., Kovács, V., Pál, K., Győrfi, J.: Cultivation experiments of wild "King oyster mushroom" (Pleurotus eryngii) strains.
    In: Lippay János - Ormos Imre - Vas Károly Tudományos Ülésszak : Összefoglalók : Élelmiszertudományi Kar, Corvinus Egyetem, Budapest, 177, 2009. ISBN: 9789635033973
  2. Pál, K., Huszti, K., Koncz, Z., Kiss, A., Naár, Z.: Development of a novel molecular quantification method for probiotic bacteria, cultivated in prebiotic-containing liquid medium.
    In: Proceedings of the International Scientific Conference on Nutraceuticals and Functional Foods - Food and Function 2009, University of Zilina, Zilina, 86, 2009. ISBN: 9788097016814
  3. Huszti, K., Koncz, Z., Pál, K., Kiss, A., Naár, Z.: High-resolution melting assay for the identification of Fusarium species.
    Acta Microbiol. Immunol. Hung. 56 (Suppl_1), 38, 2009.
  4. Szarvas, J., Pál, K., Szén, O., Naár, Z., Kiss, A.: Investigation of the effect of prebiotic containing foods on bacteria in digestion model.
    In: Lippay János - Ormos Imre - Vas Károly Tudományos Ülésszak : Összefoglalók : Élelmiszertudományi Kar, Corvinus Egyetem, Budapest, 173, 2009. ISBN: 9789635033973
  5. Koncz, Z., Huszti, K., Pál, K., Naár, Z., Kiss, A., Szécsi, Á.: PCR-based identification of Fusarium species of wheat grain origin.
    Acta Microbiol. Immunol. Hung. 56 (Suppl_1), 52, 2009.
  6. Szarvas, J., Pál, K., Szén, O., Naár, Z., Kiss, A.: Prebiotikum tartalmú élelmiszerek baktériumokra kifejtett hatásának vizsgálata emésztési modellben.
    In: Lippay János - Ormos Imre - Vas Károly Tudományos Ülésszak : Összefoglalók : Élelmiszertudományi Kar, Corvinus Egyetem, Budapest, 172, 2009. ISBN: 9789635033973
  7. Szarvas, J., Pál, K., Naár, Z., Tóth, Á., Fejes, Z., Kiss, A.: Probiotikus baktériumtörzsek prebiotikum forrásokon mutatott növekedésének nyomonkövetése.
    In: Lippay János - Ormos Imre - Vas Károly Tudományos Ülésszak : Összefoglalók : Élelmiszertudományi Kar, Corvinus Egyetem, Budapest, 174, 2009. ISBN: 9789635033973
  8. Pál, K., Huszti, K., Naár, Z.: Quantification of probiotic bacteria, cultivated in prebiotic-containing liquid medium, by molecular method.
    Acta Microbiol. Immunol. Hung. 56 (Suppl_1), 78, 2009.
  9. Diepeningen, A., Pál, K., Lee, T., Hoekstra, R., Debets, A.: The het-c heterokaryon incompatibility gene in Aspergillus niger.
    Mycological Research. 113 (2), 222-229, 2009.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Ecology, Evolution, Behavior and Systematics
    Q2 Genetics
    Q2 Infectious Diseases
    Q1 Plant Science
  10. Szarvas, J., Pál, K., Naár, Z., Tóth, Á., Fejes, Z., Kiss, A.: Tracing of the growth of probiotic bacterial strains on prebiotic sources.
    In: Lippay János - Ormos Imre - Vas Károly Tudományos Ülésszak : Összefoglalók : Élelmiszertudományi Kar, Corvinus Egyetem, Budapest, 175, 2009. ISBN: 9789635033973
  11. Szarvas, J., Tóth, Á., Naár, Z., Pál, K., Fejes, Z., Kiss, A.: Tracking of bacterial proliferation dynamics by classical cultivation and real-time PCR methods.
    In: EuroFoodChem XV : Food for the Future : The contribution of Chemistry to Improvement of Food Quality : Book of Abstracts, University of Copenhagen, Copenhagen, 141, 2009. ISBN: 9788799303342
  12. Szarvas, J., Geösel, A., Kovács, V., Pál, K., Győrfi, J.: Vad ördögszekér laskagomba (Pleurotus eryngii) törzsek termesztési vizsgálatai.
    In: Lippay János - Ormos Imre - Vas Károly Tudományos Ülésszak : Összefoglalók : Élelmiszertudományi Kar, Corvinus Egyetem, Budapest, 176, 2009. ISBN: 9789635033973
2008
  1. Huszti, K., Kóti, K., Pál, K., Naár, Z., Kiss, A.: Hústermékek összetételének meghatározása Real-time PCR alapú módszerrel.
    In: XVI. Élelmiszer Minőségellenőrzési Tudományos Konferencia Konferenciakiadvány. Szerk.: Molnár Pál, Boross Ferenc, EOQ MNB, Budapest, 318, 2008.
  2. Pál, K., Diepeningen, A., Varga, J., Debets, A., Hoekstra, R.: Sexual genes in the asexual filamentous fungus Aspergillus niger and related Aspergilli.
    In: Aspergillus in the genomic era. Ed.: by János Varga, Robert A. Samson, Wageningen Academic Publishers., Netherland, 107-131, 2008. ISBN: 9789086860654
2007
  1. Pál, K.: Comparative Analysis of Genetic Incompatibility in Aspergillus niger and Podospora anserina.
    Grafisch Bedrijf Ponsen & Looijen BV, Wageningen, 136 p., 2007. ISBN: 9789085046554
  2. Aroyeun, S., Adegoke, G., Varga, J., Kocsubé, S., Pál, K., Vágvölgyi, C.: Effect of fermentation and storage on mycotoxigenic fungi, ochratoxin A and aflatoxin B1 in cocoa beans from Southwestern Nigeria.
    Malay. Cocoa J. 3 35-46, 2007.
  3. Pel, H., Winde, J., Archer, D., Dyer, P., Hofmann, G., Schaap, P., Turner, G., De Vries, R., Albang, R., Albermann, K., Andersen, M., Bendtsen, J., Benen, J., Berg, M., Breestraat, S., Caddick, M., Contreras, R., Cornell, M., Coutinho, P., Danchin, E., Debets, A., Dekker, P., Dijck, P., Dijk, A., Dijkhuizen, L., Driessen, A., d'Enfert,, C., Geysens, S., Goosen, C., Groot, G., Groot, P., Guillemette, T., Henrissat, B., Herweijer, M., Hombergh, J., Hondel, C., Heijden, R., Kaaij, R., Klis, F., Kools, H., Kubicek, C., Kuyk, P., Lauber, J., Lu, X., Maarel, M., Meulenberg, R., Menke, H., Mortimer, M., Nielsen, J., Oliver, S., Olsthoorn, M., Pál, K., Peij, N., Ram, A., Rinas, U., Roubos, J., Sagt, C., Schmoll, M., Sun, J., Ussery, D., Varga, J., Vervecken, W., Vondervoort, P., Wedler, H., Wösten, H., Zeng, A., Ooyen, A., Visser, J., Stam, H.: Genome sequencing and analysis of the versatile cell factory Aspergillus niger CBS 513.88.
    Nat. Biotechnol. 25 (2), 221-231, 2007.
    Folyóirat-mutatók:
    D1 Applied Microbiology and Biotechnology
    D1 Bioengineering
    D1 Biomedical Engineering
    D1 Biotechnology
    D1 Molecular Medicine
  4. Pál, K., Diepeningen, A., Varga, J., Hoekstra, R., Dyer, P., Debets, A.: Sexual and vegetative compatibility genes in the aspergilli.
    Stud. Mycol. 59 19-30, 2007.
    Folyóirat-mutatók:
    D1 Agricultural and Biological Sciences (miscellaneous)
    D1 Plant Science
2006
  1. Varga, J., Rigó, K., Kocsubé, S., Pál, K., Tóth, B., Samson, R., Kozaki Ewicz, Z.: Evolutionary Relationships among Economically Important Species of Aspergillus Subgenera Aspergillus and Fumigati.
    In: Plant Genome: Biodiversity and EvolutionVol. 2, Part B Lower Groups. Eds.: Arun Kumar Sharma, Archana Sharma, Science Publishers, Inc. Enfield, NH, USA, India, 285-332, 2006. ISBN: 9781578084135
2005
  1. Kesserű, P., Kiss, I., Bihari, Z., Pál, K., Portörő, P., Polyák, B.: Nitrate-dependent salicylate degradation by Pseudomonas butanovora under anaerobic conditions.
    Bioresour. Technol. 96 (7), 779-784, 2005.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Bioengineering
    D1 Environmental Engineering
    D1 Medicine (miscellaneous)
    D1 Renewable Energy, Sustainability and the Environment
    D1 Waste Management and Disposal
  2. Pál, K.: Vegetative incompatibility in Aspergillus niger.
    Acta Biol. Szeged. 49 (3-4), 57, 2005.
2003
  1. Varga, J., Rigó, K., Kocsubé, S., Farkas, B., Pál, K.: Diversity of polyketide synthase gene sequences in Aspergillus species.
    Res. Microbiol. 154 (8), 593-600, 2003.
    Folyóirat-mutatók:
    D1 Medicine (miscellaneous)
    Q2 Microbiology
    Q2 Molecular Biology
feltöltött közlemény: 54 Open Access: 8
https://tudoster.idea.unideb.hu
A szolgáltatást nyújtja: DEENK