Tudóstér: Sipos Tamás publikációi

PDF
-
szűkítés
feltöltött közlemény: 28 Open Access: 1
2024
  1. Henzsel, I., Orosz, V., Tóth, T., Almási, C., Demeter, I., Mansour, M., Györgyi, G., Sipos, T., Tóth, G., Makádi, M.: Long-term effects of traditional organic matter applications in acidic sandy soil.
    In: Alternatives to Reduce Soil Degradation : Books of abstracts. Ed.: by Zsófia Bakacsi, Ágota Horel, János Mészáros, Márk Rékási, Tünde Takács, Institute for Soil Sciences, HUN-REN Centre for Agricultural Research, Budapest, 57, 2024. ISBN: 9786155387128
2023
  1. Sipos, T., Radics, L.: A tritikále termesztése.
    Szaktudás Kiadó Ház Rt., Budapest, 15 p., 2023. ISBN: 9789635750740
  2. Györgyi, G., Tóth, G., Sipos, T., Szabó, B., Henzsel, I.: Effect of sowing time and fertilizer on the protein content, seed- and protein yield of dry beans (Phaseolus vulgaris L.).
    Acta Agr. Slov. 119 (4), 1-11, 2023.
    Folyóirat-mutatók:
    Q4 Agricultural and Biological Sciences (miscellaneous)
    Q4 Water Science and Technology
  3. Györgyi, G., Tóth, G., Sipos, T., Kosztyuné Krajnyák, E., Henzsel, I.: Effect of sowing time and fertilizer treatments on the protein content and protein yield of the white pearl 'Start' bean variety.
    In: Sustainable and Innovative Solutions in Agriculture and Food Industry (SISAF'23) One Health approach. Eds.: Veres Szilvia, Kocsisné Papp Mariett, University of Debrecen Faculty of Agricultural and Food Sciences and Environmental Management, Debrecen, 41, 2023. ISBN: 9789634905356
  4. Sipos, T., Györgyi, G., Henzsel, I., Zsombik, L.: Effect of the year on the yield components of "Szabolcs" triticale (x Triticosecale Wittm.) variety in a nitrogen fertilization experiment.
    In: Sustainable and Innovative Solutions in Agriculture and Food Industry (SISAF'23) : One Health approach. Szerk.: Veres, Szilvia; Kocsisné Papp Mariett, University of Debrecen Faculty of Agricultural and Food Sciences and Environmental Management, Debrecen, 57, 2023. ISBN: 9789634905356
  5. Henzsel, I., Hadházy, Á., Györgyi, G., Tóth, G., Sipos, T., Orosz, V., Almási, C., Makádi, M.: Potato and rye plant production without NPK chemical fertilizer based on the Westsik's crop rotation long-term field experiment.
    In: Sustainable and Innovative Solutions in Agriculture and Food Industry (SISAF'23) One Health approach. Ed.: Veres Szilvia, Kocsisné Papp Mariett, University of Debrecen Faculty of Agricultural and Food Sciences and Environmental Management, Debrecen, 42, 2023. ISBN: 9789634905356
2022
  1. Henzsel, I., Makádi, M., Hadházy, Á., Györgyi, G., Aranyos, T., Tóth, G., Sipos, T., Orosz, V., Zsombik, L.: A burgonya által kivont kálium mennyisége a Westsik-féle vetésforgó tartamkísérletben.
    In: Az agrokémia, talajtan és a kapcsolódó tudományok időszerű kérdései : Jubileumi kiadvány. Szerk.: Balláné Kovács Andrea, Kocsisné Demjén Ágnes, Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Debrecen, 138-149, 2022. ISBN: 9789634904717
  2. Henzsel, I., Tóth, G., Orosz, V., Hadházy, Á., Sipos, T., Aranyos, T., Kosztyuné Krajnyák, E., Abido, W., Györgyi, G.: A burgonyatermés nitrogén- és káliumtartalmának alakulása a Westsik-féle vetésforgó kísérletben.
    In: Fenntartható Tápanyag-gazdálkodási Tudományos Műhely Konferenciája 2022. Innovatív megoldások a XXI. század mezőgazdaságában : konferencia kiadvány. Szerk.: Irinyiné Oláh Katalin, Kosztyuné Krajnyák Edit, Szabó Béla, Nyíregyházi Egyetem, Műszaki és Agrártudományi Intézet, Nyíregyháza, 32-43, 2022. ISBN: 9786156032645
2021
  1. Sipos, T., Henzsel, I., Györgyi, G.: A "Kriszta" évelő rozs (Secale cereale L. x Secale montanum Guss.) fajta takarmányhozama kaszálási kísérletben.
    In: Őshonos- és Tájfajták - Ökotermékek - Egészséges táplálkozás - Vidékfejlesztés Minőségi élelmiszerek - Egészséges környezet - Fenntartható vidéki gazdálkodás: Az agrártudományok és a vidékfejlesztés kihívásai a XXI. században. Szerk.: Tóth Csilla, Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézet, Nyíregyháza, 45-52, 2021. ISBN: 9786156032409
  2. Henzsel, I., Hadházy, Á., Tóth, G., Sipos, T., Györgyi, G.: A burgonyagumó vastartalmának alakulása a Westsik-féle vetésforgó tartamkísérletben.
    In: Őshonos- és Tájfajták - Ökotermékek - Egészséges táplálkozás - Vidékfejlesztés Minőségi élelmiszerek - Egészséges környezet - Fenntartható vidéki gazdálkodás: Az agrártudományok és a vidékfejlesztés kihívásai a XXI. században. Szerk.: Tóth Csilla, Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézet, Nyíregyháza, 227-235, 2021. ISBN: 9786156032409
  3. Györgyi, G., Sipos, T., Tóth, G., Henzsel, I.: A különböző tőtávolságok hatása a Boglárka burgonyafajta termésmennyiségére.
    In: Őshonos- és Tájfajták - Ökotermékek - Egészséges táplálkozás - Vidékfejlesztés Minőségi élelmiszerek - Egészséges környezet - Fenntartható vidéki gazdálkodás: Az agrártudományok és a vidékfejlesztés kihívásai a XXI. században. Szerk.: Tóth Csilla, Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézet, 2021, 93-100, 2021. ISBN: 9786156032409
  4. Henzsel, I., Erdős, Z., Pál, V., Györgyi, G., Tóth, G., Sipos, T., Hadházy, Á.: A talajtömörödés elleni védekezés lehetőségei egy vetésforgó kísérlet eredményei alapján.
    In: A talajok multifunkcionalitásának megőrzéséhez szükséges ismeretek átadása az agrárkörnyezet fenntarthatósága céljából. Szerk.: Ladislav Kovac, Jana Jakubová, Aranyos Tibor József, Makádi Marianna, NPPC-Vyskumny ústav agroekológie Michalovce, Piestany, 200-210, 2021. ISBN: 9788097356521
  5. Györgyi, G., Sipos, T., Tóth, G., Henzsel, I.: Különböző állománysűrűségek hatása a Hópehely szárazbab termésmennyiségére extrém termesztési körülmények között.
    In: Őshonos- és Tájfajták - Ökotermékek - Egészséges táplálkozás - Vidékfejlesztés Minőségi élelmiszerek - Egészséges környezet - Fenntartható vidéki gazdálkodás: Az agrártudományok és a vidékfejlesztés kihívásai a XXI. században. Szerk.: Tóth Csilla, Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézet, Nyíregyháza, 285-293, 2021. ISBN: 9786156032409
  6. Zsombik, L., Hanász, A., Sipos, T., Basal, O., Magyarné Tábori, K.: Seedling morphology of different wheat genotypes at early stages under hydrocultural conditions.
    Agrártud. közl. 1 249-254, 2021.
  7. Györgyi, G., Sipos, T., Tóth, G., Henzsel, I.: Talajtermékenység növelésének lehetősége degradálódó területen bab termesztéssel.
    In: A talajok multifunkcionalitásának megőrzéséhez szükséges ismeretek átadása az agrárkörnyezet fenntarthatósága céljából. Ed.: Ladislav Kovács; Jana Jakubová; Aranyos Tibor József; Makádi Marianna, NPPC-Vyskumny ústav agroekológie Michalovce, Michalovce, 151-158, 2021. ISBN: 9788097356521
2020
  1. Zsombik, L., Sipos, T., Pál, V.: Hairy vetch (Vicia villosa Roth) seed production in clear sowing and double cropping system.
    In: Abstract book of the 19th Alps-Adria Scientific Workshop. Ed.: by Zoltán Kende, Szent István Egyetemi Kiadó Nonprofit Kft., Gödöllő, 50, 2020. ISBN: 9789632698960
  2. Györgyi, G., Szabó, L., Zsombik, L., Sipos, T., Tóth, G., Henzsel, I.: Öntözéses burgonya fajta-összehasonlító kísérlet eredményei nyírségi homoktalajon.
    In: XXVI. Növénynemesítési Tudományos Napok. Szerk.: Bóna Lajos, Karsai Ildikó, Matuz János, Pauk János, Polgár Zsolt, Veisz Ottó, MTA Növénynemesítési Tudományos Bizottsága és a Magyar Növénynemesítők Egyesülete, Szeged, 84, 2020. ISBN: 9789635089307
2019
  1. Dobránszki, J., Czimbalmos, Á., Mendlerné Drienyovszki, N., Murányi, E., Sipos, T., Fazekas, M., Zsembeli, J., Vad, A., Zsombik, L.: Növénynemesítés a Debreceni Egyetem Agrárkutatóintézeteiben és Tangazdaságában.
    In: A magyar növénynemesítés eredményei az ezredfordulón : 1990-2018 / [kiadja a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontja és a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok Osztályának Növénynemesítési Tudományos Bizottsága], A Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontja és a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok Osztályának Növénynemesítési Tudományos Bizottsága, Budapest, 187-202, 2019. ISBN: 9789635089017
2018
  1. Györgyi, G., Sipos, T., Henzsel, I.: Termesztéstechnológiai elemek hatása a Diana szárazbab fajta terméseredményére.
    In: XVI. Nemzetközi Tudományos Napok : : "Fenntarthatósági kihívások és válaszok" : Tanulmányok. Szerk.: Dinya László, Baranyi Aranka, Eszterházy Károly Egyetem, Gyöngyös, 759-767, 2018.
2012
  1. Sipos, T., Zsombik, L.: A nitrogén fejtrágyázás hatása öt tritikále (x Triticosecale Wittm.) fajta terméshozamára és beltartalmára.
    Növénytermelés. 61 (3), 59-75, 2012.
  2. Sipos, T., Romhány, L.: Gabonanövények nemesítése.
    In: Nyíregyházi Kutató Intézet 85 éve a nyírségi növénynemesítés és növénytermesztés szolgálatában. Szerk.: Romhány László, DE AGTC KIT Nyíregyházi Kutató Intézet, Nyíregyháza, 107-116, 2012. ISBN: 9786155183188
  3. Győri, V., Puskás, Á., Sipos, T.: Kedvezőtlen ökológiai körülmények között nemesített őszi kalászos gabona fajták bemutatkozása a Debreceni Egyetem AGTC KIT Kutató Intézeteiben.
    Agrofórum extra. 23 (45), 46-48, 2012.
2011
  1. Mendlerné Drienyovszki, N., Györgyi, G., Sipos, T., Puskás, Á., Ábrahám, É., Tóth, G.: Fehérjenövények stratégiai jelentősége, génmegőrzése, nemesítése a Nyíregyházi és Karcagi Kutató Intézetben.
    In: Növényi Génbankok - Biodiverzitás - Növénynemesítés : Biológiai alapok stratégiai szerepe a vidékfejlesztésben. Szerk.: Mendlerné Drienyovszki Nóra, Romhány László, DE AGTC KIT Nyíregyházi Kutató Intézet : Universitas Kommunikáció Kft., Nyíregyháza, 77-108, 2011. ISBN: 9789634734413
  2. Sipos, T., Puskás, Á.: Génbanki anyagok hasznosítása a gabonanemesítésben.
    In: Növényi Génbankok - Biodiverzitás - Növénynemesítés : Biológiai alapok stratégiai szerepe a vidékfejlesztésben. Szerk.: Mendlerné Drienyovszki Nóra, Romhány László, DE AGTC KIT Nyíregyházi Kutató Intézet : Universitas Kommunikáció Kft., Nyíregyháza, 109-115, 2011. ISBN: 9789634734413
2010
  1. Sipos, T., Lazányi, J.: Lucerna (Medicago sativa L.).
    In: Növénynemesítés és fajtafenntartás az Észak-Alföldi régióban. Szerk.: Lazányi János, MTA Debreceni Akadémiai Bizottság, Debrecen, 161-165, 2010. ISBN: 9789638893000
  2. Iszályné Tóth, J., Sipos, T.: Rozs (Secale cereale L.).
    In: Növénynemesítés és fajtafenntartás az Észak-Alföldi régióban. Szerk.: Lazányi János, MTA Debreceni Akadémiai Bizottság, Debrecen, 95-99, 2010. ISBN: 9789638893000
2009
  1. Sipos, T.: A rozstermesztés néhány környezeti tényezőjének vizsgálata.
    In: Tartamkísérletek a mezőgazdaság szolgálatában : 80 éves a Westsik vetésforgó. Szerk.: Iszályné Tóth Judit, Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma Nyíregyházi Kutató Intézet, Nyíregyháza, 215-220, 2009. ISBN: 9789634732921
2007
  1. Sipos, T., Halász, E.: Tha role of perennial rye (Secale cereale x S. montanum) in sustainable agriculture.
    Cereal Res. Commun. 35 (2/2), 1073-1075, 2007.
    Folyóirat-mutatók:
    Q3 Agronomy and Crop Science
    Q4 Genetics
    Q4 Physiology
feltöltött közlemény: 28 Open Access: 1
https://tudoster.idea.unideb.hu
A szolgáltatást nyújtja: DEENK