Tudóstér: Takarmányozás-élettani Tanszék publikációi

-
szűkítés
feltöltött közlemény: 128 Open Access: 46
2025
  1. Takács, K., Végh, R., Mednyánszky, Z., Haddad, J., Allaf, K., Du, M., Chen, K., Kan, J., Cai, T., Molnár, P., Bársony, P., Maczó, A., Zalán, Z., Dalmadi, I.: New insights into duckweed as an alternative source of food and feed: key components and potential technological solutions to increase their digestibility and bioaccessibility.
    Appl. Sci.-Basel. 15 (2), 1-32, 2025.
    Folyóirat-mutatók:
    Q3 Computer Science Applications (2023)
    Q2 Engineering (miscellaneous) (2023)
    Q2 Fluid Flow and Transfer Processes (2023)
    Q2 Instrumentation (2023)
    Q2 Materials Science (miscellaneous) (2023)
    Q3 Process Chemistry and Technology (2023)
2024
  1. Szabó, C., Ortega, A.: A hőstressz által kiváltott oxidatív stressz és takarmányozási lehetőségek a negatív hatások csökkentésére sertésekben.
    Értékálló aranykorona. 24 (7), 24-27, 2024.
  2. Szabó, C.: A minőségi ivóvízellátás jelentősége a sertéstartásban.
    Értékálló aranykorona 24 (8), 32-33, 2024.
  3. Szabó, C., Lugata, J., Ortega, A.: A takarmányozás hatása a bél morfológiai állapotára, a választott malacok egészségére.
    Értékálló aranykorona. 24 (3), 27-30, 2024.
  4. Reda, G., Ndunguru, S., Csernus, B., Knop, R., Lugata, J., Szabó, C., Czeglédi, L., Lendvai, Á.: Author Correction: Dietary restriction reveals sex-specific expression of the mTOR pathway genes in Japanese quails.
    Sci. Rep. 14 (1), 1, 2024.
  5. Lenner, Á., Papp, Z., Szabó, C., Komlósi, I.: Calming Hungarian Grey Cattle in Headlocks Using Processed Nasal Vocalization of a Mother Cow.
    Animals (Basel). 14 (1), 1-15, 2024.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Animal Science and Zoology (2023)
    Q1 Veterinary (miscellaneous) (2023)
  6. Reda, G., Ndunguru, S., Csernus, B., Gulyás, G., Knop, R., Szabó, C., Czeglédi, L., Lendvai, Á.: Dietary restriction and life-history trade-offs: insights into mTOR pathway regulation and reproductive investment in Japanese quails.
    J. Exp. Biol. 227 (8), 1-11, 2024.
    Folyóirat-mutatók:
    D1 Animal Science and Zoology (2023)
    D1 Aquatic Science (2023)
    Q1 Ecology, Evolution, Behavior and Systematics (2023)
    D1 Insect Science (2023)
    Q1 Medicine (miscellaneous) (2023)
    Q2 Molecular Biology (2023)
    Q1 Physiology (2023)
  7. Reda, G., Ndunguru, S., Csernus, B., Knop, R., Lugata, J., Szabó, C., Czeglédi, L., Lendvai, Á.: Dietary restriction reveals sex-specifc expression of the mTOR pathway genes in Japanese quails.
    Sci. Rep. 14 (1), 1-14, 2024.
    Folyóirat-mutatók:
    D1 Multidisciplinary (2023)
  8. Achille, G., Gafta, D., Szabó, C., Canzian, F., Polini, N.: Dietary Shift in a Barn Owl (Tyto alba) Population Following Partial Abandonment of Cultivated Fields (Central Apennine Hills, Italy).
    Animals (Basel). 14 (17), 1-11, 2024.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Animal Science and Zoology (2023)
    Q1 Veterinary (miscellaneous) (2023)
  9. Achenef, G., Lendvai, Á., Czeglédi, L., Knop, R., Szabó, C., Reda, G., Ndunguru, S., Almira, F.: Effect of arginine on Japanese quail performance: Preliminary findings.
    In: IX. Gödöllői Állattenyésztési Tudományos Nap: Előadások és poszterek összefoglaló kötete = 9th Scientific Day of Animal Breeding in Gödöllő : Book of Abstracts of Presentations and Posters /szerk. Bényi Erzsébet, Bodnár Ákos, Pajor Ferenc, Póti Péter, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Campus, Gödöllő, 54, 2024. ISBN: 9789636231064
  10. Marín, N., Iglesias, P., McLean, A., Delgado, B., Chikha, M., Akriche, S., Posta, J., Szabó, C., Navas, G.: Effects of inbreeding on phenotypic traits in the Hispano-Arabian horse = Efectos de la endogamia en los rasgos fenotípicos en el caballo Hispano-Árabe.
    Arch. Zootec. 73 (284), 288-294, 2024.
    Folyóirat-mutatók:
    Q4 Animal Science and Zoology (2023)
  11. Ndunguru, S., Reda, G., Csernus, B., Knop, R., Lugata, J., Szabó, C., Lendvai, Á., Czeglédi, L.: Embryonic Leucine Promotes Early Postnatal Growth via mTOR Signalling in Japanese Quails.
    Animals (Basel). 14 (17), 1-16, 2024.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Animal Science and Zoology (2023)
    Q1 Veterinary (miscellaneous) (2023)
  12. Ndunguru, S., Reda, G., Csernus, B., Knop, R., Gulyás, G., Szabó, C., Czeglédi, L., Lendvai, Á.: Embryonic methionine triggers post-natal developmental programming in Japanese quail.
    J. Comp. Physiol. B-Biochem. Syst. Environ. Physiol. 194 179-189, 2024.
    Folyóirat-mutatók:
    Q2 Animal Science and Zoology (2023)
    Q3 Biochemistry (2023)
    Q2 Ecology, Evolution, Behavior and Systematics (2023)
    Q3 Endocrinology (2023)
    Q3 Physiology (2023)
  13. Reda, G., Ndunguru, S., Csernus, B., Szabó, C., Czeglédi, L., Lendvai, Á.: Expression of nutrient sensing genes mediate the effect of dietary unpredictability in Japanese quails.
    In: II. Magyar Agrártudományi Doktoranduszok Szimpóziuma. Szerk.: Hajdú Péter, Doktoranduszok Országos Szövetsége, Budapest, 27, 2024. ISBN: 9786156457431
  14. Teye-Gaga, C., Molnár, P., Elshafia, A., Fehér, M., Bársony, P.: Growth performance of hybrid african catfish Heteroclarias cultured on bsf larval-based diets.
  15. Reda, G., Ndunguru, S., Csernus, B., Lugata, J., Knop, R., Szabó, C., Czeglédi, L.: Individual cage housing affects feed intake and induces sex-specific effects on body weight in Japanese quails.
    Acta agrar. Debr. 2024 (1), 137-142, 2024.
  16. Lugata, J., Ndunguru, S., Reda, G., Gulyás, G., Knop, R., Oláh, J., Czeglédi, L., Szabó, C.: In ovo feeding of methionine affects antioxidant status and growth-related gene expression of TETRA SL and Hungarian indigenous chicks.
    Sci. Rep. 14 (1), 1-14, 2024.
    Folyóirat-mutatók:
    D1 Multidisciplinary (2023)
  17. Mujitaba, M., Tokár, A., Balogh, E., Debnár, V., Javkhlan, A., Vásárhelyi, P., Egerszegi, I., Nagy, S., Kútvölgyi, G.: In Vitro Gene Conservation Status and the Quality of the Genetic Resources of Native Hungarian Sheep Breeds.
    Veterinary Sciences. 11 (8), 1-19, 2024.
  18. Lugata, J., Ndunguru, S., Reda, G., Ozsváth, X., Angyal, E., Czeglédi, L., Gulyás, G., Knop, R., Oláh, J., Mészár, Z., Varga, R., Csernus, B., Szabó, C.: Methionine sources and genotype affect embryonic intestinal development, antioxidants, tight junctions, and growth-related gene expression in chickens.
    Animal Nutrition. 16 218-230, 2024.
    Folyóirat-mutatók:
    D1 Animal Science and Zoology (2023)
    D1 Food Animals (2023)
  19. Takács, K., Antal, O., Nagy, A., Kertész, A., Fehér, M., Bársony, P.: One-year old European perch (Perca fluviatilis)-specific in vitro digestion studies in special regard to feed optimization.
    Aquacult. Rep. 37 1-8, 2024.
    Folyóirat-mutatók:
    D1 Animal Science and Zoology (2023)
    Q1 Aquatic Science (2023)
  20. Reda, G., Ndunguru, S., Csernus, B., Lugata, J., Knop, R., Szabó, C., Czeglédi, L., Lendvai, Á.: Sex-specific effects of dietary restriction on physiological variables in Japanese quails.
    Ecol. Evol. 14 (5), 1-28, 2024.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Ecology (2023)
    Q1 Ecology, Evolution, Behavior and Systematics (2023)
    Q1 Nature and Landscape Conservation (2023)
  21. Reda, G., Ndunguru, S., Csernus, B., Lugata, J., Knop, R., Szabó, C., Czeglédi, L.: The effect of different dietary manipulations on haematological properties in Japanese quail.
    Acta agrar. Debr. 2 35-41, 2024.
  22. Ndunguru, S., Reda, G., Csernus, B., Szabó, C., Lendvai, Á., Czeglédi, L.: The prenatal window: Influence of leucine on growth and development of Japanese quail.
    In: II. Magyar Agrártudományi Doktoranduszok Szimpóziuma : Absztraktkötet. Szerk.: Hajdú Péter, Doktoranduszok Országos Szövetsége, Budapest, 25, 2024. ISBN: 9786156457431
2023
  1. Ortega, A., Szabó, C.: A nagy dózisú cink-oxid helyettesítésének lehetőségei malac takarmányokban.
    Értékálló aranykorona. 23 (9), 26-30, 2023.
  2. Csernus, B., Szabó, C., Knop, R., Reda, G., Ndunguru, S., Gulyás, G., Ozsváth, X., Czeglédi, L.: Capsanthin supplementation modulates the immune response in broiler chickens under Escherichia coli lipopolysaccharide challenge.
    Arch. Anim. Breed. 66 (1), 103-111, 2023.
    Folyóirat-mutatók:
    Q2 Agronomy and Crop Science
    Q2 Animal Science and Zoology
    Q2 Food Animals
    Q3 Genetics
    Q2 Plant Science
  3. Çakmakçı, C., Magalhaes, D., Pacor, V., Almeida, D., Çakmakçı, Y., Dalga, S., Szabó, C., María, G., Titto, C.: Discovering the hidden personality of lambs: Harnessing the power of Deep Convolutional Neural Networks (DCNNs) to predict temperament from facial images.
    Appl. Anim. Behav. Sci. 267 1-15, 2023.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Animal Science and Zoology
    Q2 Food Animals
  4. Toviho, O., Moutia, I., Pusztahelyi, T., Bársony, P.: Effect of Duckweed (Spirodela polyrhiza)-Supplemented Semolina on the Production Parameters and Nutrient Composition of Yellow Mealworm (Tenebrio molitor).
    Agriculture-Basel. 13 (17), 1-15, 2023.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Agronomy and Crop Science
    Q2 Food Science
    Q2 Plant Science
  5. Péter, G., Lukić, J., Brlás, -., Ardó, L., Horváth, Z., Rónyai, A., Bársony, P., Ljubobratović, U.: Effect of single-generation domestication of pikeperch on the performance of the offspring in conventional and pond recirculation aquaculture system.
    Aquacult Rep. 32 1-8, 2023.
    Folyóirat-mutatók:
    D1 Animal Science and Zoology
    Q1 Aquatic Science
  6. Ortega, A., Babinszky, L., Oláh, J., Szabó, C.: Effects of heat stress and high dietary antioxidant supplementation on the ileal digestibility of nutrients and certain minerals in pigs.
    Stocarstvo: Casopis za unapredenje stocarstva 77 (20), 21-31, 2023.
  7. Shaikh, A., Ahmed, A., Prokisch, J., Kovács, B.: Examination of organic and inorganic compounds in enriched honey with spices and herbs.
    In: I. Magyar Agrártudományi Doktoranduszok Szimpóziuma.. Szerk.: Hajdú Péter, Doktoranduszok Országos Szövetsége, Debrecen, 26, 2023. ISBN: 9786156457189
  8. Shaikh, A., Kovács, B., Oláh, C., Daróczi, L., El-Ramady, H., Prokisch, J.: Green walnut extract: A novel ingredient for enhancing bee products.
    In: XXVI. Tavaszi Szél Konferencia 2023 : Absztrakt kötet. Szerk.: Hajdú Péter, Doktoranduszok Országos Szövetsége, Budapest, 48-49, 2023. ISBN: 9786156457233
  9. Szabó, C., Lugata, J., Ortega, A.: Gut health and influencing factors in pigs.
    Animals (Basel). 13 (8), 1-28, 2023.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Animal Science and Zoology
    Q1 Veterinary (miscellaneous)
  10. Ortega, A., Babinszky, L., Oriedo, O., Csernus, B., Ozsváth, X., Czeglédi, L., Oláh, J., Szabó, C.: Impact of heat stress length and dietary antioxidant supplementation on the nutrient digestibility, metabolism and immune response of fattening pigs.
    Annals of Agricultural Sciences. 68 (1), 87-96, 2023.
    Folyóirat-mutatók:
    D1 Agronomy and Crop Science
    D1 Animal Science and Zoology
    Q1 Food Science
    D1 Horticulture
    Q1 Plant Science
    Q1 Soil Science
  11. Ortega, A., Szabó, C.: Metabolism and endocrine alterations in growing and finishing pigs under different duration of heat stress - a review.
    Anim. Sci. Pap. Rep. 41 (1), 5-16, 2023.
    Folyóirat-mutatók:
    Q4 Animal Science and Zoology
    Q4 Biotechnology
    Q4 Genetics
    Q3 Veterinary (miscellaneous)
  12. Pesti-Asbóth, G., Szilágyi, E., Bíróné Molnár, P., Oláh, J., Babinszky, L., Czeglédi, L., Cziáky, Z., Paholcsek, M., Stündl, L., Gálné Remenyik, J.: Monitoring physiological processes of fast-growing broilers during the whole life cycle: Changes of redox-homeostasis effected to trassulfuration pathway predicting the development of non-alcoholic fatty liver disease.
    PLoS One. 18 (8), 1-28, 2023.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Multidisciplinary
  13. Alaya, A., Mihok, E., Pecsenye, B., Jolji, M., Kertész, A., Bársony, P., Vigh, S., Cziáky, Z., Máthé, A., Burtescu, R., Oláh, N., Neamtu, A., Turcuş, V., Máthé, E.: Phytoconstituent Profiles Associated with Relevant Antioxidant Potential and Variable Nutritive Effects of the Olive, Sweet Almond, and Black Mulberry Gemmotherapy Extracts.
    Antioxidants. 12 (9), 1-36, 2023.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Biochemistry
    Q2 Cell Biology
    Q1 Clinical Biochemistry
    D1 Food Science
    Q2 Molecular Biology
    Q1 Physiology
2022
  1. Ortega, A., Szabó, C.: A genetika és a takarmányozás kapcsolata sertésekben.
    Értékálló aranykorona. 22 (3), 21-24, 2022.
  2. Szabó, C.: A választott malacok takarmányozásának emésztés-élettani alapjai.
    Értékálló aranykorona. 22 (2), 24-27, 2022.
  3. Mujitaba, M., Tokár, A., Debnár, V., Vass, N., Bodó, S., Kútvölgyi, G.: Collection and freezing post-mortem epididymal sperm cells for in vitro fertilization in sheep.
    In: XXV. Tavaszi Szél Konferencia 2022 : Absztraktkötet. Szerk.: Molnár Dániel, Molnár Dóra, Doktoranduszok Országos Szövetsége, Budapest, 726-727, 2022. ISBN: 9786158205481
  4. Lugata, J., Ozsváth, X., Ndunguru, S., Reda, G., Knop, R., Angyal, E., Oláh, J., Szabó, C.: Effect of genotype on the hematological parameter of TETRA-SL and Hungarian Partridge coloured chickens at young age.
    Agrártud. Közl. 2022 (1), 99-104, 2022.
  5. Toviho, O., Molnár, Á., Kertész, A., Takács, K., Antal, O., Nagy, A., Fehér, M., Bársony, P.: Effect of temperature on digestive enzyme activity of Eurasian Perch (Perca fluviatilis).
    In: Aquaculture Europe 22: Innovative solutions in a changing world: Abstracts, European Aquaculture Society (EAS), Rimini, 1308-1309, 2022.
  6. Lugata, J., Oláh, J., Ozsváth, X., Knop, R., Angyal, E., Szabó, C.: Effects of DL and L-Methionine on Growth Rate, Feather Growth, and Hematological Parameters of Tetra-SL Layers from 1-28 Days of Age.
    Animals (Basel). 12 (15), 1-11, 2022.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Animal Science and Zoology
    Q1 Veterinary (miscellaneous)
  7. Ortega, A., Babinszky, L., Ozsváth, X., Oriedo, O., Oláh, J., Szabó, C.: Effects of heat stress and high dietary antioxidant supplementation on the ileal digestibility of nutrients and certain minerals in pigs.
    In: 30th International Symposium Animal Science Days : Book of Abstracts. Ed.: Vladimir Brajković, University of Zagreb Faculty of Agriculture, Zagreb, 75, 2022. ISBN: 9789538276361
  8. Ortega, A., Xayalath, S., Lugata, J., Szabó, C.: Effects of heat stress-induced oxidative stress on the reproduction of sows and its alleviation by dietary antioxidants: a review.
    In: XXV. Tavaszi Szél Konferencia 2022 : Absztraktkötet. Szerk.: Molnár Dániel, Molnár Dóra, Doktoranduszok Országos Szövetsége, Budapest, 72-73, 2022. ISBN: 9786158205481
  9. Ortega, A., Xayalath, S., Lugata, J., Szabó, C.: Effects of heat stress-induced oxidative stress on the reproduction of sows and its alleviation by dietary antioxidants: a review.
    In: XXV. Tavaszi Szél Konferencia 2022 : Tanulmánykötet I.. Szerk.: Molnár Dániel, Molnár Dóra, Nagy Adrián Szilárd, Doktoranduszok Országos Szövetsége, Budapest, 13-25, 2022. ISBN: 9786156457134
  10. Ortega, A., Szabó, C.: Effects of heat stress on the performance of primiparous and multiparous sows and their progeny: a review.
    In: 19th Wellmann International Scientific Conference : Book of abstract. Ed.: Kiss Orsolya, University of Szeged Faculty of Agriculture, Hódmezővásárhely, 37, 2022. ISBN: 9789633068601
  11. Ortega, A., Babinszky, L., Rózsáné Várszegi, Z., Ozsváth, X., Oriedo, O., Oláh, J., Szabó, C.: Effects of high vitamin and micro-mineral supplementation on growth performance and pork quality of finishing pigs under heat stress.
    Acta Agric. Slov. 118 (4), 1-10, 2022.
    Folyóirat-mutatók:
    Q4 Agricultural and Biological Sciences (miscellaneous)
    Q4 Water Science and Technology
  12. Lengyel, A., Balog, K., Bagi, Z., Hegedűs, B., Baranyai, E., Fehér, M., Bársony, P., Kusza, S.: Gerincdeformitás a pontyban (Cyprinus carpio): HSP70 és HSP90 gének relatív expressziójának és a gerinc néhány makro- és mikroelem tartalmának összefüggés-vizsgálata = Spinal deformity in common carp (Cyprinus carpio): association study between relative expression of HSP70 and HSP90 genes and macro- and microelement content of spinal.
    Állatteny. takarm. 71 (4), 249-269, 2022.
  13. Lugata, J., Oláh, J., Czeglédi, L., Mészár, Z., Varga, R., Szabó, C.: Influence of in-ovo injection of methionine on the histomorphometric analysis of jejunum in layer genotypes newly hatched chicks.
    In: ASD 2022 : Book of Abstracts / Vladimir Brajković, Ivana Držaić, Mario Shihabi, Ino Čurik, University of Zagreb Faculty of Agriculture, Croatia, 83, 2022. ISBN: 9789538276361
  14. Tóth, B., Ashrafzadeh, M., Khosravi, R., Bagi, Z., Fehér, M., Bársony, P., Kovács, G., Kusza, S.: Insights into mitochondrial DNA variation of common carp Cyprinus carpio strains in the Centre of Carpathian Basin.
    Aquaculture. 554 1-9, 2022.
    Folyóirat-mutatók:
    D1 Aquatic Science
  15. Molnár, Á., Toviho, O., Fehér, M.: Investigation of the production parameters, nutrient and mineral composition of mealworm (Tenebrio molitor) larvae grown on different substrates.
    Agrártud. Közl. 1 129-133, 2022.
  16. Jávor, A., Kukovics, S., Oláh, J., Bodó, S., Egerszegi, I., Kusza, S., Monori, I., Cehla, B., Jávor, B., Buzás, F., Nábrádi, A.: Juhtenyésztés haladóknak: az extenzívtől a precíziósig.
    Debreceni Egyetem, Debrecen, 402 p., 2022. ISBN: 9789634904083
  17. Toviho, O.: Nutrient composition and growth of Yellow Mealworm (Tenebrio Molitor) at different ages.
    In: XXV. Tavaszi Szél Konferencia 2022 : Absztraktkötet. Szerk.: Molnár Dániel, Molnár Dóra, Doktoranduszok Országos Szövetsége, Budapest, 82, 2022. ISBN: 9786158205481
  18. Toviho, O., Bársony, P.: Nutrient Composition and Growth of Yellow Mealworm (Tenebrio molitor) at Different Ages and Stages of the Life Cycle.
    Agriculture-Basel. 12 (11), 1-11, 2022.
    Folyóirat-mutatók:
    Q2 Agronomy and Crop Science
    Q2 Food Science
    Q2 Plant Science
  19. Xayalath, S., Mujitaba, M., Ortega, A., Rátky, J.: Opportunities and challenges for pig production in Vientiane Capital, Laos: a review.
    Rev. Agric. Rural Dev. 11 (1-2), 3-8, 2022.
  20. Ortega, A., Szabó, C.: Takarmány-kiegészítők okszerű használata a sertéstakarmányozásban.
    Értékálló aranykorona. 22 (10), 26-, 2022.
  21. Ortega, A., Babinszky, L., Ozsváth, X., Oriedo, O., Szabó, C.: The Effect of Heat Stress and Vitamin and Micro-Mineral Supplementation on Some Mineral Digestibility and Electrolyte Balance of Pigs.
    Animals (Basel). 12 (3), 1-9, 2022.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Animal Science and Zoology
    Q1 Veterinary (miscellaneous)
  22. Lugata, J., Oláh, J., Szabó, C.: The Effect of Methionine Sources on the Early Development of Layers.
    In: ASVM2022 Global Summit on Animal Science and Veterinary Medicine / Arun K. Bhunia, Barry T. Rouse, Peter James Obrien, The Scientist, Bangalore, Karnataka, India, 17-18, 2022.
  23. Molnár, Á., Homoki, D., Bársony, P., Kertész, A., Gálné Remenyik, J., Pesti-Asbóth, G., Fehér, M.: The Effects of Contrast between Dark- and Light-Coloured Tanks on the Growth Performance and Antioxidant Parameters of Juvenile European Perch (Perca fluviatilis).
    Water. 14 (6), 1-10, 2022.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Aquatic Science
    Q2 Biochemistry
    Q1 Geography, Planning and Development
    Q2 Water Science and Technology
  24. Brassó, D., Komlósi, I., Szabó, C., Rózsáné Várszegi, Z.: The environmental effects on the quality parameters and chemical composition of ostrich eggs.
    Anim. Welf. Etol. Housing sys. 18 (1), 1-16, 2022.
  25. Lugata, J., Ortega, A., Szabó, C.: The Role of Methionine Supplementation on Oxidative Stress and Antioxidant Status of Poultry-A Review.
    Agriculture-Basel. 12 (10), 1-20, 2022.
    Folyóirat-mutatók:
    Q2 Agronomy and Crop Science
    Q2 Food Science
    Q2 Plant Science
2021
  1. Ortega, A., Szabó, C.: Adverse Effects of Heat Stress on the Intestinal Integrity and Function of Pigs and the Mitigation Capacity of Dietary Antioxidants: A Review.
    Animals (Basel). 11 (4), 1-17, 2021.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Animal Science and Zoology
    Q1 Veterinary (miscellaneous)
  2. Ortega, A.: A glance at the 21st-century livestock industry and breeding.
    Revista Ciencias Agropecuarias. 7 (1), 11-26, 2021.
  3. Molnár, Á., Homoki, D., Lelesz, J., Kovács, L., Bársony, P., Fehér, M.: A mesterséges takarmány kiváltásának lehetőségei élő lisztbogár lárva (Tenebrio molitor) etetésével a csapósügér (Perca fluviatilis) intenzív nevelése során.
    In: XXVII. Ifjúsági Tudományos Fórum Keszthely : Konferenciakötet. Szerk.: Bene Szabolcs, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campus, Keszthely, 27-33, 2021. ISBN: 9786156338044
  4. Sipos, B., Kusza, S., Tóth, B., Posta, J., Gyüre, P., Bársony, P., Bagi, Z.: Assessment of the genetic diversity of squab pigeon breeds in the carpathian basin-preliminary study.
    In: Multidisciplinary Conference on Sustainable Development Section: Animal Resources Bioengineering, Banat University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine, Temesvár, 20, 2021.
  5. Ortega, A., Babinszky, L., Ozsváth, X., Oriedo, O., Oláh, J., Szabó, C.: Effects of antioxidant supplementation on the growth performance of pigs exposed to heat stress.
    In: Scientific Conference of PhD. Students of FAFR, FBFS and FHLE SUA in Nitra with international participation : Proceedings of Abstracts. Ed.: Monika Tóthová, Judita Lidiková, Kristína Candráková, Dominik Holly, Slovak University of Agriculture in Nitra, Slovakia, Nitra, 44, 2021. ISBN: 9788055222424
  6. Lugata, J., Oláh, J., Szabó, C.: Effects of in ovo application of DL and L methionine on the hatchability of tetra-sl and hungarian partridge coloured layers egg.
    In: Book of Abstracts : 29th Animal Science Days International Symposium, Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Gödöllő, 33, 2021.
  7. Ortega, A., Szabó, C.: Fiatal sertések egészségvédelme takarmányozási szempontból.
    Értékálló aranykorona. 21 (2), 19-22, 2021.
  8. Szabó, C., Vizesi, Z., Vincze, A.: Heart Rate and Heart Rate Variability of Amateur Show Jumping Horses Competing on Different Levels.
    Animals (Basel). 11 (3), 1-8, 2021.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Animal Science and Zoology
    Q1 Veterinary (miscellaneous)
  9. Dobos, Á., Bársony, P., Posta, J., Mándoki, M., Rusvai, M., Babinszky, L.: Különböző nyersrosttartalmú takarmányok etetésének hatása a húsludak teljesítményére és a bél morfológiai állapotára.
    Magy. Allatorv. Lapja. 143 (5), 301-312, 2021.
    Folyóirat-mutatók:
    Q4 Veterinary (miscellaneous)
  10. Tóth, B., Bagi, Z., Bársony, P., Fehér, M., Kusza, S.: Low genetic diversity in hungarian common carp strains.
    In: Multidisciplinary Conference on Sustainable Development Section: Animal Resources Bioengineering, Banat University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine, Temesvár, 18, 2021.
  11. Tóth, B., Bagi, Z., Bársony, P., Fehér, M., Kézi, T., Stündl, L., Kusza, S.: Magyar ponty tájfajták, különös tekintettel a Tiszántúli régió tájfajtáinak genetikai jellemzésére..
    In: Biotechnológia a Debreceni Egyetemen. Fókuszban az agrár- és élelmiszerbiotechnológia : Tudományos Szimpózium elődás összefoglalók, Debreceni Egyetem MÉK Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ, Debrecen, 43-45, 2021. ISBN: 9789634903512
  12. Ortega, A., Szabó, C.: Metabolic response of growing and finishing pigs under different duration of heat stress - a review.
    In: XXIV. Tavaszi Szél Konferencia 2021 : Absztraktkötet. Szerk.: Molnár Dániel, Molnár Dóra, Doktoranduszok Országos Szövetsége, Budapest, 89, 2021. ISBN: 9786155586996
  13. Ortega, A., Mujitaba, M., Xayalath, S., Gutierrez, W., Soriano, A., Szabó, C.: Perspectives of the livestock sector in the Philippines: A review.
    Acta Agrar. Debr. 2021 (1), 175-188, 2021.
  14. Molnár, Á., Homoki, D., Kertész, A., Bársony, P., Fehér, M.: Rovarlárvával történő takarmányozás lehetőségei a csapósügér (Perca fluviatilis) intenzív nevelése során.
    In: Halászatfejlesztés 38. Szerk.: Fazekas Gyöngyvér, Gyalog Gergő, Nagyné, Biró Janka, Bozánné Dr. Békefi Emese, Dr. Halasi - Kovács Béla, Szarvas, 25-27, 2021, (ISSN 0230-8312) ISBN: 9789632699615
2020
  1. Horváth, M., Babinszky, L.: A hőstressz káros hatásának csökkentése nagy genetikai kapacitású hízósertésekben speciális diétákkal.
    Magy. Allatorv. Lapja. 142 145-158, 2020.
    Folyóirat-mutatók:
    Q4 Veterinary (miscellaneous)
  2. Szabó, C.: A malacok emésztési és takarmányozás-élettani sajátosságai.
    Értékálló aranykorona. 20 (4), 17-19, 2020.
  3. Tomasevic, I., Bahelka, I., Čítek, J., Čandek-Potokar, M., Djekić, I., Getya, A., Guerrero, L., Ivanova, S., Kušec, G., Nakov, D., Sołowiej, B., Stoica, M., Szabó, C., Tudoreanu, L., Weiler, U., Font-i, -.: Attitudes and Beliefs of Eastern European Consumers Towards Animal Welfare.
    Animals (Basel). 10 (7), 1-17, 2020.
    Folyóirat-mutatók:
    Q2 Animal Science and Zoology
    Q1 Veterinary (miscellaneous)
  4. Tomasevic, I., Bahelka, I., Čítek, J., Čandek-Potokar, M., Djekić, I., Getya, A., Guerrero, L., Ivanova, S., Kušec, G., Nakov, D., Sołowiej, B., Stoica, M., Szabó, C., Tudoreanu, L., Weiler, U., Font-i, -.: Attitudes and beliefs of Eastern European consumers towards piglet castration and meat from castrated pigse.
    Meat Sci. 160 1-10, 2020.
    Folyóirat-mutatók:
    D1 Food Science
  5. Horváth, M., Pesti-Asbóth, G., Gálné Remenyik, J., Babinszky, L.: Effect of dietary antioxidant supplementations on antioxidant parameters, rectal temperature, digestibility of nutrients, performance and chemical composition of meat in Cherry Valley type ducks under chronic heat stress.
    Europ. Poult. Sci. 84 1-15, 2020.
    Folyóirat-mutatók:
    Q3 Animal Science and Zoology
    Q4 Food Animals
  6. Ortega, A., Babinszky, L., Oriedo, O., Szabó, C.: Impact of chronic heat stress on the digestibility and retention of nutrients in finishing pigs.
    In: Vidékgazdasági és fenntarthatósági kutatások aktuális eredményei: absztraktkötet. Szerk.: Jávor András, Debreceni Egyetem, Debrecen, 4-5, 2020. ISBN: 9789634902775
  7. Szigeti, E., Kátai, J., Komlósi, I., Oláh, J., Szabó, C.: Newly Grown Wool Mineral Content Response to Dietary Supplementation in Sheep.
    Animals (Basel). 10 (8), 1-10, 2020.
    Folyóirat-mutatók:
    Q2 Animal Science and Zoology
    Q1 Veterinary (miscellaneous)
  8. Irhayyim, T., Fehér, M., Lelesz, J., Bercsényi, M., Bársony, P.: Nutrient Removal Efficiency and Growth of Watercress (Nasturtium officinale) under Different Harvesting Regimes in Integrated Recirculating Aquaponic Systems for Rearing Common Carp (Cyprinus carpio L.).
    Water. 12 (5), 1-15, 2020.
    Folyóirat-mutatók:
    Q2 Aquatic Science
    Q3 Biochemistry
    Q1 Geography, Planning and Development
    Q2 Water Science and Technology
2019
  1. Szabó, C.: A fitogén takarmányadalékok hatása a sertéshizlalás eredményességére.
    Értékálló aranykorona. 19 (10), 28-28, 2019.
  2. Babinszky, L., Halas, V.: A gazdasági haszonállatok ivóvízigénye.
    In: Innovatív takarmányozás. Szerk.: Babinszky László és Halas Veronika, Akadémiai Kiadó, Budapest, 491-506, 2019. ISBN: 9789630594936
  3. Babinszky, L.: A gazdasági haszonállatok táplálóanyag-szükséglete.
    In: Innovatív takarmányozás. Szerk.: Babinszky László és Halas Veronika, Akadémiai Kiadó, Budapest, 379-490, 2019. ISBN: 9789630594936
  4. Nagy, J., Bársony, P.: A hazai takarmányozásban használatos fontosabb takarmánykomponensek.
    In: Innovatív takarmányozás. Szerk.: Babinszky László, Halas Veronika ; szerzők Babinszky László, Bársony Péter, Bellus Zoltán, Búza László, Debreczeni Lajos, Dublecz Károly, Dunkel Zoltán, Fekete Sándor György, Gálné Remenyik Judit, Halas Veronika, Harangi Mariann, Horváth Márta, Kereszturi József, Kovács Krisztina, Kovács melinda, Mészáros Ilona, Mézes Miklós, Mihók Sándor, Molnár József, Nagy János, Németh Péter, Nochta Imre, Rusvai Miklós, Schill Judit, Schmidt János, Szabó Csaba, Várhegyi Józsefné, Akadémiai Kiadó, Budapest, 717-756, 2019. ISBN: 9789630594936
  5. Szabó, C., Mihók, S.: A munkavégzés táplálóanyag-szükséglete.
    In: Innovatív takarmányozás / (szerk.)Babinszky László; Halas Veronika, Akadémiai Kiadó, Budapest, 438-444, 2019. ISBN: 9789630594936
  6. Molnár, J., Szabó, C.: A non-invazív diagnosztikai technikák (CT, MRI, PÉT, szinkrotron) alkalmazási lehetőségei a takarmányozásban és a termékminőség ellenőrzésében.
    In: Innovatív takarmányozás. Szerk.: Babinszky László és Halas Veronika, Akadémiai Kiadó, Budapest, 905-932, 2019. ISBN: 9789630594936
  7. Babinszky, L.: A precíziós élelmiszer-előállító termékpálya és a precíziós takarmányozás.
    In: Innovatív takarmányozás. Szerk.: Babinszky László és Halas Veronika, Akadémiai Kiadó, Budapest, 955-968, 2019. ISBN: 9789630594936
  8. Babinszky, L., Halas, V.: A takarmányok kémiai összetétele.
    In: Innovatív takarmányozás. Szerk.: Babinszky László és Halas Veronika, Akadémiai Kiadó, Budapest, 27-55, 2019. ISBN: 9789630594936
  9. Horváth, M., Babinszky, L.: A takarmányok kémiai összetétele: Vitaminok és kölcsönhatásaik.
    In: Innovatív takarmányozás. Szerk.: Babinszky László, Halas Veronika, Akadémiai Kiadó, Budapest, 55-104, 2019. ISBN: 9789634540571
  10. Babinszky, L.: A takarmányok táplálóértékének és a táplálóanyagok értékesülésének meghatározása.
    In: Innovatív takarmányozás. Szerk.: Babinszky László és Halas Veronika, Akadémiai Kiadó, Budapest, 215-312, 2019. ISBN: 9789630594936
  11. Babinszky, L., Halas, V.: A takarmányozástudomány jövője.
    In: Innovatív takarmányozás. Szerk.: Babinszky László és Halas Veronika, Akadémiai Kiadó, Budapest, 983-994, 2019. ISBN: 9789630594936
  12. Babinszky, L., Halas, V., Mészáros, I., Horváth, M., Dunkel, Z.: Az éghajlatváltozás, a növények fotoszintézise és a haszonállatok takarmányozása közötti kapcsolat.
    In: Innovatív takarmányozás. Szerk.: Babinszky László és Halas Veronika, Akadémiai Kiadó, Budapest, 643-696, 2019. ISBN: 9789630594936
  13. Szabó, C.: Az immunválasz és a sertések takarmányozásának kapcsolata.
    Értékálló aranykorona. 19 (81), 33-34, 2019.
  14. Babinszky, L., Verstegen, M., Hendriks, W.: Challenges in the 21 st century in pig and poultry nutrition and the future of animal nutrition.
    In: Poultry and pig nutrition. Ed.: Babinszky László. Verstegen Martin W. A., Hendriks Wouther H, Wageningen Academic Publishers, Wageningen, 17-37, 2019. ISBN: 9789086863334
  15. Dobos, Á., Bársony, P., Posta, J., Babinszky, L.: Effect of feeds with different crude fiber content on the performance of meat goose.
    Agrártud. közl. 2019 (2), 5-8, 2019.
  16. Horváth, M., Babinszky, L.: Impact of selected antioxidant vitamins (Vitamin A, E and C) and micro minerals (Zn, Se) on the antioxidant status and performance under high environmental temperature in poultry. A review.
    Acta Agric. Scand. Sect. A-Anim. Sci. 68 (3), 152-160, 2019.
    Folyóirat-mutatók:
    Q3 Animal Science and Zoology
    Q3 Food Animals
  17. Bársony, P.: Különböző mezőgazdasági, ipari és egyéb melléktermékek felhasználása a takarmányozásban.
    In: , Akadémiai Kiadó, Budapest, 801-823, 2019. ISBN: 9789630594936
  18. Kovács, L., Minya, D., Homoki, D., Toviho, O., Molnár, Á., Fehér, M., Stündl, L., Bársony, P.: Production Parameters of All-Female and Mixed-Sex Common Carp (Cyprinus carpio L.) Stocks in Recirculation Aquaculture System..
  19. Szabó, C.: Sertések mikotoxin érzékenysége.
    Értékálló aranykorona. 21 (8.), 35-38, 2019.
  20. Ütő, D., Takács, N., Vincze, A., Szabó, C., Hevesi, T.: Száraz és mélyvizes futópadon végzett standardizált edzésmunka közben in situ mért laktátszint-változások összehasonlítása ugrólovakban.
    Magyar Állatorv. L. 141 (6), 331-339, 2019.
    Folyóirat-mutatók:
    Q4 Veterinary (miscellaneous)
  21. Szabó, C.: Szoptató kocák takarmányfelvételének optimalizálása.
    Értékálló aranykorona. 19 (7), 28-30, 2019.
  22. Babinszky, L.: Takarmányreceptúra-készítés sertések és brojlerek részére az ideálisfehérje-elv, valamint a takarmánykomponensek emészthető aminosav-tartalma alapján.
    In: Innovatív takarmányozás. Szerk.: Babinszky László és Halas Veronika, Akadémiai Kiadó, Budapest, 847-866, 2019. ISBN: 9789630594936
  23. Babinszky, L., Horváth, M., Gálné Remenyik, J., Verstegen, M.: The adverse effects of heat stress on the antioxidant status and performance of pigs and poultry and reducing these effects with nutritional tools.
    In: Poultry and pig nutrition. Eds.: Wouter H. Hendriks, Martin W. A. Verstegen, László Babinszky, Wageningen Academic Publishers, Wageningen, 187-208, 2019. ISBN: 9789086863334
  24. Szabó, C.: Vizsgálatok kérődzőkkel.
    In: Innovatív takarmányozás / (szerk.) Babinszky László; Halas Veronika, Akadémiai Kiadó, Budapest, 282-287, 2019. ISBN: 9789630594936
  25. Szabó, C., Mihók, S.: Vizsgálatok lovakkal.
    In: Innovatív takarmányozás / (szerk.) Babinszky László, Halas Veronika, Akadémiai Kiadó, Budapest, 275-282, 2019. ISBN: 9789630594936
2018
  1. Szabó, C.: A mikrobiom egészséges egyensúlyának megőrzése a malacok választása körül.
    Értékálló aranykorona. 18 (4), 24-25, 2018.
  2. Horváth, M., Pesti-Asbóth, G., Gálné Remenyik, J., Babinszky, L.: Egy új mikrobiális fermentációs eljárással előállított probiotikum felhasználásának lehetősége a brojler takarmányozásban.
    In: Tavaszi szél konferencia 2018 Nemzetközi multidiszciplináris konferencia : Abszrtraktkötet. Szerk.: Keresztes Gábor, Doktoranduszok Országos Szövetsége, Budapest, 53-54, 2018. ISBN: 9786155586262
  3. Szabó, C.: Gombatoxinok termeléscsökkentő hatásai a sertések esetében.
    Értékálló aranykorona. 18 (7), 33-34, 2018.
  4. Horváth, M., Pesti-Asbóth, G., Gálné Remenyik, J., Babinszky, L.: Mikrobiális fermentációs eljárással előállított új probiotikum felhasználásának lehetősége a brojler takarmányozásban.
    In: Tavaszi szél 2018 : Tanulmánykötet. Szerk.: Szabó Csaba, Doktoranduszok Országos Szövetsége, Budapest, 44-53, 2018. ISBN: 9786155586316
  5. Nguyen, T., Fenyvesi, F., Gálné Remenyik, J., Homoki, J., Gogolák, P., Bácskay, I., Fehér, P., Ujhelyi, Z., Vasvári, G., Vecsernyés, M., Váradi, J.: Protective Effect of Pure Sour Cherry Anthocyanin Extract on Cytokine-Induced Inflammatory Caco-2 Monolayers.
    Nutrients. 10 (7), 1-14, 2018.
    Folyóirat-mutatók:
    D1 Food Science
    Q1 Nutrition and Dietetics
2017
  1. Babinszky, L., Horváth, M.: Climate change and non-ruminant nutrition: Eliminating the harmful effect of heat stress by nutrition tools.
    In: BIT's 5th World Congress of Agriculture-2017, Shenyang : Conferance Abstract Book, [s.n.], [Shenyang], 46, 2017.
  2. Horváth, M., Pesti-Asbóth, G., Gálné Remenyik, J., Babinszky, L.: Impact of chronic heat stress on digestibility of nutrients, performance, and antioxidant capacity of meat type ducks.
    In: 2nd World Conference on Innovative Animal Nutrition and Feeding Abstact Book, AKCongress, Budapest, 61-62, 2017.
  3. Horváth, M., Babinszky, L.: Impact of chronic heat stress on digestibility of nutrients and performance of meat type ducks.
    Agrártud. Közl. 73 51-55, 2017.
2016
  1. Horváth, M., Pesti-Asbóth, G., Gálné Remenyik, J., Babinszky, L.: A hőstressz káros hatása a brojler antioxidáns státuszára és ezen hatás csökkentése takarmányozással: I. rész A hőstressz és az antioxidáns védelmi rendszer.
    Magy. Allatorv. Lapja. 138 471-481, 2016.
    Folyóirat-mutatók:
    Q4 Veterinary (miscellaneous)
  2. Horváth, M., Pesti-Asbóth, G., Gálné Remenyik, J., Babinszky, L.: A hőstressz káros hatása a brojler antioxidáns státuszára és ezen hatás csökkentése takarmányozással: II. rész A hőstressz csökkentése takarmányozási módszerekkel.
    Magy. Allatorv. Lapja. 138 559-564, 2016.
    Folyóirat-mutatók:
    Q4 Veterinary (miscellaneous)
  3. Homoki, J., Kun-Nemes, A., Fazekas, E., Gyémánt, G., Balogh, P., Gál, F., Al, -., Mortier, J., Wolber, G., Babinszky, L., Gálné Remenyik, J.: Anthocyanin composition, antioxidant efficiency, and alpha-amylase inhibitor activity of different Hungarian sour cherry varieties (Prunus cerasus L.).
    Food Chem. 194 (1), 222-229, 2016.
    Folyóirat-mutatók:
    D1 Analytical Chemistry
    D1 Food Science
    D1 Medicine (miscellaneous)
  4. Horváth, M., Pesti-Asbóth, G., Gálné Remenyik, J., Babinszky, L.: A tartós hő-stressz káros hatásának csökkentése takarmányozási módszerekkel a pecsenyekacsa tartásban.
    In: XXXVI. Óvári Tudományos Nap - Hagyomány és innováció az agrár- és élelmiszergazdaságban: Tudományos Nap Összefoglalók. Szerk.: Bali Papp Ágnes, Szalka Éva, Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, Mosonmagyaróvár, 264, 2016. ISBN: 9786155391798
  5. Vincze, A., Szabó, C., Bakos, Z., Szabó, V., Veres, S., Ütő, D., Hevesi, Á.: Effect of dietary energy source on the plasma parameters of equine athletes trained in a deep water aqua treadmill.
    Italian Journal of Animal Science. 15 (1), 137-143, 2016.
    Folyóirat-mutatók:
    Q2 Animal Science and Zoology
2014
  1. Nyisalovits, A., Posta, J., Czeglédi, L., Juhász, D., Babinszky, L.: A H-FABP gén termelési paraméterekre gyakorolt hatásának vizsgálata hibrid sertéseknél.
    Agrártud. közl. 57 55-60, 2014.
  2. Homoki, J., Kun-Nemes, A., Gálné Remenyik, J.: A meggy mint funkcionális élelmiszer.
    Agrártud. Közl. 55 41-47, 2014.
  3. Juhász, P., Fehér, M., Csorvási, É., Bársony, P., Gálné Remenyik, J., Sztrik, A., Prokisch, J., Stündl, L.: A nanoszelén kiegészítés hatása a vörös árnyékhal (Sciaenops ocellatus) termelési paramétereire és nyomelem felvételére.
    Agrártud. közl. 57 43-48, 2014.
  4. Tsogtbaatar, L., Tossenberger, J., Kutasi, J., Lőrincz, Z., Szabó, C.: The effect of corn distillers dried grains with solubles inclusion rate and bioconversion on the nitrogen, phosporus and energy metabolism of piglets.
    Mong. J. Agric. Sci. 13 (2), 37-42, 2014.
2013
  1. Nyisalovits, A., Posta, J., Czeglédi, L., Győri, Z., Babinszky, L.: A termelési tulajdonságok és a leptin T3469C polimorfizmusának összefüggés-vizsgálata sertésben.
    Agrártud. közl. 51 39-43, 2013.
2008
  1. Fenyves, V., Jávor, A.: Lamb price predictions in some eu contries using time series forecasting methods.
    Anal. Univ. Oradea Fac. Ecotoxicologie, Zootehnie şi Tehnologii de Industrie Alimentară. 7 (7), 246-255, 2008.
2007
  1. Babinszky, L.: Proceedings of the 13th International Symposium on Animal Nutrition: Mycotoxins in the animal and human food chain.
    University of Kaposvár, University Press, Kaposvár, 116 p., 2007. ISBN: 9789638679499
feltöltött közlemény: 128 Open Access: 46
https://tudoster.idea.unideb.hu
A szolgáltatást nyújtja: DEENK