EN HU

Kaszás László

Név: Kaszás László
Affiliáció:
  • Debreceni Egyetem. Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar. Növénytudományi Intézet. Alkalmazott Növénybiológiai Tanszék / University of Debrecen. Faculty of Agricultural and Food Sciences and Environmental Management. Institute of Crop Sciences. Alkalmazott Növénybiológiai Tanszék
Fokozat:
  • PhD, Debreceni Egyetem (2023)

Teljes publikációs lista

2024
1.
Hodossi, S., Kaszás, L.: A csemegekukorica (Zea mays var. saccharata) termesztése.
Mezőhír. 28 (2), 10-12, 2024.
2.
Kaszás, L., Hodossi, S.: A fejes saláta (Lactuca sativa var. capitata) meghatározó zöldségnövényünk lehetne.
Mezőhír. 28 (3), 70-71, 2024.
3.
Kaszás, L., Kovács, Z., Elhawat, N. A., Koroknai, J., Fári, M., Cziáky, Z., Veres, S., Alshaal, T. A. A. I., Domokos-Szabolcsy, É.: A parlagfű, az amarant és a mungóbab biofinomítási potenciáljának feltárása.
In: XX. Tiszántúli Agrártudományi Napok : Absztraktkötet / (szerk.) Veres Szilvia, Stündl László, Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Debrecen, 47, 2024. ISBN: 9789634906568
4.
Domokos-Szabolcsy, É., Alshaal, T. A. A. I., Elhawat, N. A., Kovács, Z., Kaszás, L., Béni, Á., Kiss, A.: Enhanced Oligopeptide and Free Tryptophan Release from Chickpea and Lentil Proteins: A Comparative Study of Enzymatic Modification with Bromelain, Ficin, and Papain.
Plants-Basel. 13 (21), 1-22, (cikkazonosító: 3100), 2024.
Folyóirat-mutatók:
Q1 Ecology
Q1 Ecology, Evolution, Behavior and Systematics
Q1 Plant Science
5.
Kaszás, L., Kovács, Z., Koroknai, J., Elhawat, N. A., Fári, M., Cziáky, Z., Alshaal, T. A. A. I., Domokos-Szabolcsy, É.: Identification of key parameters and phytochemical composition of fiber and brown juice by-products from green biomass of Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.).
Biomass Bioenerg. 188, 1-11, (cikkazonosító: 107332), 2024.
Folyóirat-mutatók:
D1 Agronomy and Crop Science
D1 Forestry
Q2 Renewable Energy, Sustainability and the Environment
Q1 Waste Management and Disposal
6.
Kovács, Z., Kaszás, L., Veres, S., Koroknai, J., Elhawat, N. A., Alshaal, T. A. A. I., Domokos-Szabolcsy, É., Fári, M.: Lucerna levélfehérje-koncentrátum és zöldlé felhasználása: lisztkeverékek táplálkozástani, funkcionális és érzékszervi értékelése.
In: XX. Tiszántúli Agrártudományi Napok : Absztraktkötet / (szerk.) Veres Szilvia, Stündl László, Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Debrecen, 52, 2024. ISBN: 9789634906568
7.
Kaszás, L.: Mit hoz még a klímaválság? Valóban a gombáké a jövő?.
Mezőhír. 28 (4), 74-75, 2024.
2023
8.
Kaszás, L., Hodossi, S.: A csicsóka szerepe a termesztésben a klímaváltozás korában.
Mezőhír. 27 (10), 10-11, 2023.
9.
Kaszás, L., Hodossi, S.: Az alkalmazkodás lehetőségei.
Magyar Mezőgazdaság. 78 (29), 34-35, 2023.
10.
Domokos-Szabolcsy, É., Yavuz, S. R., Picoli, E. A. d. T., Fári, M., Kovács, Z., Tóth, C., Kaszás, L., Alshaal, T. A. A. I., Elhawat, N. A.: Green biomass-based protein for sustainable feed and food supply: An overview of current and future prospective.
Life (Basel). 13 (2), 1-37, (cikkazonosító: 307), 2023.
Folyóirat-mutatók:
Q2 Biochemistry, Genetics and Molecular Biology (miscellaneous)
Q2 Ecology, Evolution, Behavior and Systematics
Q1 Paleontology
Q2 Space and Planetary Science
11.
Hodossi, S., Kaszás, L.: Hasznos tudnivalók a paradicsomról és hazai termesztéséről.
Mezőhír. 27 (11), 62-64, 2023.
12.
Kovács, Z., Soós, Á., Kovács, B., Kaszás, L., Elhawat, N. A., Razem, M., Veres, S., Fári, M., Koroknai, J., Alshaal, T. A. A. I., Domokos-Szabolcsy, É.: Nutrichemical alterations in different fractions of multiple-harvest alfalfa (Medicago sativa L.) green biomass fortified with various selenium forms.
Plant Soil. 487 (1-2), 173-195, 2023.
Folyóirat-mutatók:
D1 Plant Science
Q1 Soil Science
2022
13.
Kovács, Z., Koroknai, J., Kaszás, L., Fári, M., Domokos-Szabolcsy, É., Elhawat, N. A., Alshaal, T. A. A. I.: Alfalfa-based green biorefinery: experiences and challenges based on a five-year project.
In: Biotechnology at the University of Debrecen - 2022 International Symposium : abstarct book, Faculty of Science and Technology, Department of Molecular Biotechnology and Microbiology, Institute of Biotechnology and Faculty of Agricultural and Food Sciences and Environmental Management, Central Laboratory of Agricultural and Food Products, Debrecen, 63-63, 2022. ISBN: 9789634904687
14.
Domokos-Szabolcsy, É., Veres, S., Kovács, S., Bákonyi, N., Makleit, P., Elhawat, N. A., Kovács, Z., Kaszás, L., Alshaal, T. A. A. I., Fári, M.: From crops in field to space plants grown in ground bioregenerative life-support facilities: the potential of green biorefining with reflecting the environmental challenges.
In: Biotechnology at the University of Debrecen - 2022 International Symposium : abstarct book, Faculty of Science and Technology, Department of Molecular Biotechnology and Microbiology, Institute of Biotechnology and Faculty of Agricultural and Food Sciences and Environmental Management, Central Laboratory of Agricultural and Food Products, Debrecen, 22-22, 2022. ISBN: 9789634904687
15.
Kaszás, L., Kovács, Z., Koroknai, J., Alshaal, T. A. A. I., Elhawat, N. A., Fári, M., Domokos-Szabolcsy, É.: Possible uses of jerusalem artichoke (Heliathus Tuberosus l.) for green biorefining.
In: Biotechnology at the University of Debrecen - 2022 International Symposium : abstarct book, Faculty of Science and Technology, Department of Molecular Biotechnology and Microbiology, Institute of Biotechnology and Faculty of Agricultural and Food Sciences and Environmental Management, Central Laboratory of Agricultural and Food Products, Debrecen, 61-61, 2022. ISBN: 9789634904687
2021
16.
Kovács, Z., Kaszás, L., Fári, M., Domokos-Szabolcsy, É.: Amino acid composition and free amino acid content of processed Jerusalem artichoke green biomass.
In: LXIII. Georgikon Napok : Agrár-környezetgazdaságunk a járványok és a környezeti kihívások árnyékában, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Georgikon Campus, Keszthely, 12, 2021.
17.
Antal, G., Kurucz, E., Koncz, K., Kaszás, L., Fári, M.: Effect of hydroponic and peat-free media in transplant production of Rudbeckia hirta varieties under different photoperiodic lighting and their photosynthetic parameters.
Int. J. Hortic. Sci. 27, 110-117, 2021.
18.
Kovács, Z., Soós, Á., Kovács, B., Kaszás, L., Elhawat, N. A., Bákonyi, N., Razem, M., Fári, M., Prokisch, J., Domokos-Szabolcsy, É., Alshaal, T. A. A. I.: Uptake Dynamics of Ionic and Elemental Selenium Forms and Their Metabolism in Multiple-Harvested Alfalfa (Medicago sativa L.).
Plants-Basel. 10 (7), 1-24, 2021.
Folyóirat-mutatók:
Q2 Ecology
Q1 Ecology, Evolution, Behavior and Systematics
Q1 Plant Science
2020
19.
Kovács, Z., Alshaal, T. A. A. I., Elhawat, N. A., Kaszás, L., Koroknai, J., Prokisch, J., Fári, M., Domokos-Szabolcsy, É.: Agronomic fortification to enhance the organic selenium content of alflafa green biomass.
In: 4th National Conference of Young Biotechnologists "FIBOK 2020" online conference : abstract book. Ed.: by Tünde Pusztahelyi, Levente Czeglédi, Éva Domokos-Szabolcsy, Tamás Emri, Debreceni Egyetem, Debrecen, 29, 2020. ISBN: 9789634902720
20.
Kaszás, L.: A vöröshagyma-termesztés múltja, jelene és jövője.
Agroforum. 31, 172-174, 2020.
21.
Abdalla, N., Ragab, M. I., El, M. S., Arafa, N., Kaszás, L., Kovács, Z., Domokos-Szabolcsy, É., Taha, H. S.: Biochemical Assessments of some Important Components in Tubers, Leaves and Calli Cultures of Three Jerusalem Artichoke Cultivars.
Env. Biodiv. Soil Security. 4, 267-275, 2020.
22.
Szarka, V., Jókai, Z., El-Ramady, H., Abdalla, N., Kaszás, L., Domokos-Szabolcsy, É.: Biofortification of Stevia rebaudiana (Bert.) Plant with Selenium.
Env. Biodiv. Soil Security. 4, 19-31, 2020.
23.
Domokos-Szabolcsy, É., Kovács, Z., Kaszás, L., Koroknai, J., Fári, M.: Évelő növényi zöld biomassza, mint értékes fehérje és fitonutrines forrás = Green biomass of perennial crops as valuable source of protein and phytonutrients.
In: VII. Nemzetközi Tudományos Napok : 17 th International Scientific Days : A tudományos napok publikációi. Szerk.: Bujdosó Zoltán, Dinya László, Csernák József, Károly Róbert Nonprofit Kft., Gyöngyös, 298-305, 2020. ISBN: I9786155969027
24.
Kaszás, L., Alshaal, T. A. A. I., El-Ramady, H., Kovács, Z., Koroknai, J., Elhawat, N. A., Nagy, É., Cziáky, Z., Fári, M., Domokos-Szabolcsy, É.: Identification of Bioactive Phytochemicals in Leaf Protein Concentrate of Jerusalem Artichoke (Helianthus tuberosus L.).
Plants-Basel. 9 (7), 1-17, 2020.
Folyóirat-mutatók:
Q1 Ecology
Q1 Ecology, Evolution, Behavior and Systematics
Q1 Plant Science
25.
Kaszás, L., Alshaal, T. A. A. I., Kovács, Z., Koroknai, J., Elhawat, N. A., Nagy, É., El-Ramady, H., Fári, M., Domokos-Szabolcsy, É.: Refining high-quality leaf protein and valuable co-products from green biomass of Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) for sustainable protein supply.
Biomass Conv. Bioref. 10, 1-16, 2020.
Folyóirat-mutatók:
Q2 Renewable Energy, Sustainability and the Environment
DEENK Debreceni Egyetem
© 2012 Debreceni Egyetem