Jelenlegi hely

Élelmiszertudományi Intézet

Élelmiszertudományi Intézet

Név: Élelmiszertudományi Intézet
Cím: 4032 Debrecen, Böszörményi út 138
E-mail cím: vsimontagr.unideb.hu
Bemutatkozás:

2009-ben indul az Élelmiszertudományi Intézet és a Debreceni Egyetem Farmakológiai Intézettel közösen akkreditált Táplálkozástudományi mesterszak, mely képzés célja olyan táplálkozástudományi mérnökök képzése, akik anatómiai, élettani, kémiai, mikrobiológiai és analitikai ismereteiket élelmiszertechnológiai és -feldolgozási ismereteikkel kiegészítve táplálkozástudománnyal kapcsolatos feladatokat magas színvonalon tudnak ellátni, részt venni a táplálkozási tanácsadásban, új élelmiszerek fejlesztésében, valamint klinikai diéták összeállításában. Talán ez az a szak, amellyel az agrárképzés rendszere a teljes élővilágot felöleli, hiszen a növényi és állati alapanyagokból előállított élelmiszerek élettani hatását, hasznosulását, humán egészségügyi és dietetikai aspektusait egyaránt elemzi.

Teljes publikációs lista

Hiányzó közlemények feltöltése
OA letöltési statisztika megtekintése
Feltöltött közlemény:
847
DEA-ban:
837
OA:
192
Publikációs időszak:
1996-2024
2024
  1. Shaikh, A., Ahmed, A., Kovács, B., Daróczi, L., Oláh, C., Prokisch, J.: "Walnut wonders: a dive into bee product development with green extract".
    In: II. Magyar Agrártudományi Doktoranduszok Szimpóziuma : Absztraktkötet. Szerk.: Hajdú Péter, Doktoranduszok Országos Szövetsége, Budapest, 82, 2024. ISBN: 9786156457431
  2. Kaczur, D., Moloi, M., Szőke, L., Tóth, B.: A comparison of the effects of sewage sludge and compost on maize plant physiology.
    The 3rd International Electronic Conference on Plant Sciences: Program and Abstract Book / Jayanta Kumar Patra, Mauro Commisso, Antonella Vitti et al 50, 2024.
  3. Pandey, V., Srivastava, S., Dash, K., Singh, R., Dar, A., Singh, T., Farooqui, A., Shaikh, A., Kovács, B.: Bioactive properties of clove (Syzygium aromaticum) essential oil nanoemulsion: A comprehensive review.
    Heliyon. 10 (1), 1-16, 2024.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Multidisciplinary (2022)
  4. Szőke, L., Tóth, B.: Effect of biotic stress on antioxidant enzyme activities and malondialdehyde content of sweet maize (Zea mays L.).
    In: 59th Croatian & 19th International Symposium on Agriculture : Book of Abstracts / Klaudija Carovic-Stanko, Kristina Kljak, University of Zagreb Faculty of Agriculture, Zagreb, Croatia, 143, 2024.
  5. Ahmed, A., Mozzon, M., Shaikh, A., Elshafia, A., Kovács, B.: Exploring the potential of baobab processed products: a review.
    In: II. Magyar Agrártudományi Doktoranduszok Szimpóziuma : Absztraktkötet. Szerk.: Hajdú Péter, Doktoranduszok Országos Szövetsége, Budapest, 62, 2024. ISBN: 9786156457431
  6. Ssemugenze, B., Bojtor, C., Illés, Á., Nagy, J., Ocwa, A., Tóth, B.: Investigation of the effects of foliar fertilization on two maize hybrids' physiological characteristics under irrigated conditions.
    In: The 3rd International Electronic Conference on Plant Sciences: Program and Abstract Book / Jayanta Kumar Patra, Mauro Commisso, Antonella Vitti et al, -, Online, 123, 2024.
  7. Singh, N., Shaikh, A., Gupta, P., Kovács, B., Abuzinadah, M., Ahmad, A., Goel, R., Singh, S., Vinayak, C.: Nanophytosomal gel of Heydotis corymbosa (L.) extract against psoriasis: characterisation, in vitro and in vivo biological activity.
    Pharmaceuticals (Basel). 17 (2), 1-24, 2024.
    Folyóirat-mutatók:
    Q2 Drug Discovery (2022)
    Q2 Molecular Medicine (2022)
    Q1 Pharmaceutical Science (2022)
  8. Kumar, T., Udhaya, P., Muthukrishnan, M., Thiagamani, S., Hashem, M., Shaikh, A.: PANI/Zn-Cu ferrite polymer composites as free-standing high dielectric materials.
    Polym. Adv. Technol. 35 (1), 1-15, 2024.
    Folyóirat-mutatók:
    Q2 Polymers and Plastics (2022)
  9. Kaur, S., Shams, R., Dash, K., Pandey, V., Shaikh, A., Harsányi, E., Kovács, B.: Phytochemical and pharmacological characteristics of phalsa (Grewia asiatica L.): a comprehensive review.
    Heliyon. 10 (2), 1-16, 2024.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Multidisciplinary (2022)
  10. Avinash, P., Hamid, Shams, R., Dash, K., Shaikh, A., Ungai, D., Harsányi, E., Suthar, T., Kovács, B.: Recent insights into the morphological, nutritional and phytochemical properties of Indian Gooseberry (Phyllanthus emblica) for the development of functional foods.
    Plants-Basel. 13 (5), 1-19, 2024.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Ecology (2022)
    Q1 Ecology, Evolution, Behavior and Systematics (2022)
    Q1 Plant Science (2022)
  11. Pandey, V., Tripathi, A., Taufeeq, A., Dar, A., Samrot, A., Rustagi, S., Malik, S., Bhattacharya, T., Shaikh, A., Kovács, B.: Significance and applications of carbon dots in anti cancerous nanodrug conjugate development: A review.
    Applied Surface Science Advances. 19 1-13, 2024.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Surfaces and Interfaces (2022)
    Q1 Surfaces, Coatings and Films (2022)
  12. Giri, S., Dash, K., Raj, B., Kovács, B., Shaikh, A.: Ultrasound assisted phytochemical extraction of persimmon fruit peel: Integrating ANN modeling and genetic algorithm optimization.
    Ultrason. Sonochem. 102 1-12, 2024.
    Folyóirat-mutatók:
    D1 Acoustics and Ultrasonics (2022)
    D1 Chemical Engineering (miscellaneous) (2022)
    Q1 Environmental Chemistry (2022)
    D1 Inorganic Chemistry (2022)
    D1 Organic Chemistry (2022)
    D1 Radiology, Nuclear Medicine and Imaging (2022)
  13. Pusty, K., Dash, K., Raj, S., Raj, B., Tiwari, A., Shaikh, A., Kovács, B.: Ultrasound assisted phytochemical extraction of red cabbage by using deep eutectic solvent: Modelling using ANFIS and optimization by genetic algorithms.
    Ultrason. Sonochem. 102 1-14, 2024.
    Folyóirat-mutatók:
    D1 Acoustics and Ultrasonics (2022)
    D1 Chemical Engineering (miscellaneous) (2022)
    Q1 Environmental Chemistry (2022)
    D1 Inorganic Chemistry (2022)
    D1 Organic Chemistry (2022)
    D1 Radiology, Nuclear Medicine and Imaging (2022)
2023
  1. Vij, T., Anil, P., Shams, R., Dash, K., Kalsi, R., Pandey, V., Harsányi, E., Kovács, B., Shaikh, A.: A Comprehensive Review on Bioactive Compounds Found in Caesalpinia sappan.
    Molecules. 28 (17), 1-22, 2023.
    Folyóirat-mutatók:
    Q2 Analytical Chemistry (2022)
    Q2 Chemistry (miscellaneous) (2022)
    Q2 Drug Discovery (2022)
    Q2 Medicine (miscellaneous) (2022)
    Q3 Molecular Medicine (2022)
    Q2 Organic Chemistry (2022)
    Q1 Pharmaceutical Science (2022)
    Q2 Physical and Theoretical Chemistry (2022)
  2. Zabiák, A., Takács, F., Karaffa, E.: A dió terméskárosodásban szerepet játszó kórokozók azonosítása, előrejelzési lehetőségek vizsgálata.
    In: 28. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum/10th International Plant Protection Symposium at University of Debrecen: Program - Programme. Szerk.: Tarcali Gábor, Biró Györgyi, Csüllög Kitti, Növényvédelem Oktatásának Fejlesztéséért Alapítvány (NOFA), Debrecen, 104-105, 2023.
  3. Menyhárt, E., Lóga, F., Kovács, C., Karaffa, E., Csüllög, K.: A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy új betegsége elleni biológiai védekezési lehetőségek vizsgálata in vitro.
    In: 28. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum - 10. International Plant Protection Symposium. Szerk.: Kövics György, Tarcali Gábor, Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Debrecen, 107-108, 2023.
  4. Kiss, N., Tarcali, G., Lóga, F., Kovács, C., Karaffa, E., Csüllög, K.: A homoktövis súlyos betegsége elleni biológiai védekezési lehetőségek vizsgálata in vitro.
    In: 28. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum/10th International Plant Protection Symposium at University of Debrecen: Program - Programme. Szerk.: Tarcali Gábor, Biró Györgyi, Csüllög Kitti, Növényvédelem Oktatásának Fejlesztéséért Alapítvány (NOFA), Debrecen, 113, 2023.
  5. Toffolatti, S., Davillerd, Y., D'Isita, I., Facchinelli, C., Germinara, G., Ippolito, A., Khamis, Y., Kowalska, J., Maddalena, G., Marchand, P., Marcianò, D., Mihály, K., Mincuzzi, A., Mori, N., Piancatelli, S., Karaffa, E., Romanazzi, G.: Are Basic Substances a Key to Sustainable Pest and Disease Management in Agriculture? An Open Field Perspective.
    Plants-Basel. 12 (17), 1-23, 2023.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Ecology (2022)
    Q1 Ecology, Evolution, Behavior and Systematics (2022)
    Q1 Plant Science (2022)
  6. Pandey, V., Tripathi, A., Srivastava, S., Pandey, S., Dar, A., Singh, R., Duraisamy, P., Singh, P., Shaikh, A.: A systematic review on immunity functionalities and nutritional food recommendations to develop immunity against viral infection.
    Applied Food Research. 3 (1), 1-13, 2023.
    Folyóirat-mutatók:
    Q3 Food Science (2022)
  7. Tóth, B., Kaczur, D.: Az őszi búza termesztéstechnológiai elemei.
    Értékálló aranykorona. 23 (8), 9-12, 2023.
  8. Tóth, B.: Az őszi káposztarepce sikeres termesztésének megalapozása.
    Értékálló aranykorona. 23 (7), 4-6, 2023.
  9. Ahmed, A., Mozzon, M., Shaikh, A., Kovács, B.: Changes in the nutritional composition of baobab (Adansonia digitata L.) leaves as affected by habitat: implications for human dietary needs and health.
    In: Programme and Abstracts : Nordic Natural Products Conference 2023. Eds.: Cristina D. Cruz et al, University of Helsinki, Faculty of Pharmacy, Helsinki, 48, 2023.
  10. Kiss, A., Karaffa, E., Pál, K., Peles, F.: Comparative study on prebiotic activities of various dietary fibers on distinct probiotics.
    In: 58th Croatian & 18th International Symposium on Agriculture : Book of Abstracts. Ed.: Klaudija Carović, Stanko Ivan Širić, University of Zagreb Faculty of Agriculture, Zagreb, 202, 2023, (ISSN 2459-5551)