Jelenlegi hely

Élelmiszertudományi Intézet

Élelmiszertudományi Intézet

Név: Élelmiszertudományi Intézet
Cím: 4032 Debrecen, Böszörményi út 138
E-mail cím: vsimontagr.unideb.hu
Bemutatkozás:

2009-ben indul az Élelmiszertudományi Intézet és a Debreceni Egyetem Farmakológiai Intézettel közösen akkreditált Táplálkozástudományi mesterszak, mely képzés célja olyan táplálkozástudományi mérnökök képzése, akik anatómiai, élettani, kémiai, mikrobiológiai és analitikai ismereteiket élelmiszertechnológiai és -feldolgozási ismereteikkel kiegészítve táplálkozástudománnyal kapcsolatos feladatokat magas színvonalon tudnak ellátni, részt venni a táplálkozási tanácsadásban, új élelmiszerek fejlesztésében, valamint klinikai diéták összeállításában. Talán ez az a szak, amellyel az agrárképzés rendszere a teljes élővilágot felöleli, hiszen a növényi és állati alapanyagokból előállított élelmiszerek élettani hatását, hasznosulását, humán egészségügyi és dietetikai aspektusait egyaránt elemzi.

Teljes publikációs lista

Hiányzó közlemények feltöltése
OA letöltési statisztika megtekintése
Feltöltött közlemény:
934
DEA-ban:
924
OA:
249
Publikációs időszak:
1996-2025
2025
  1. Saini, A., Hamid, Shams, R., Dash, K., Shaikh, A., Kovács, B.: Anthocyanin extraction from black carrot: Health promoting properties and potential applications.
    J. Agric. Food Res. 19 1-14, 2025.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Agricultural and Biological Sciences (miscellaneous) (2023)
    Q1 Agronomy and Crop Science (2023)
    Q1 Food Science (2023)
  2. Törős, G., Béni, Á., Peles, F., Gulyás, G., Prokisch, J.: Comparative Analysis of Freeze-Dried Pleurotus ostreatus Mushroom Powders on Probiotic and Harmful Bacteria and Its Bioactive Compounds.
    J. Fungi. 11 (1), 1-16, 2025.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Ecology, Evolution, Behavior and Systematics (2023)
    Q2 Microbiology (medical) (2023)
    Q1 Plant Science (2023)
  3. Shafi, Z., Pandey, V., Habiba, U., Singh, R., Shahid, M., Rustagi, S., Kovács, B., Shaikh, A.: Exploring the Food Safety and Preservation Landscape of Myristica fragrans (L.) against Foodborne Pathogen: A Review of Current Knowledge.
    J. Agric. Food Res. [Epub ahead of print] (-), 1-50, 2025.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Agricultural and Biological Sciences (miscellaneous) (2023)
    Q1 Agronomy and Crop Science (2023)
    Q1 Food Science (2023)
2024
  1. Shaikh, A., Ahmed, A., Kovács, B., Daróczi, L., Oláh, C., Prokisch, J.: "Walnut wonders: a dive into bee product development with green extract".
    In: II. Magyar Agrártudományi Doktoranduszok Szimpóziuma : Absztraktkötet. Szerk.: Hajdú Péter, Doktoranduszok Országos Szövetsége, Budapest, 82, 2024. ISBN: 9786156457431
  2. Kaczur, D., Moloi, M., Szőke, L., Tóth, B.: A comparison of the effects of sewage sludge and compost on maize plant physiology.
    The 3rd International Electronic Conference on Plant Sciences: Program and Abstract Book / Jayanta Kumar Patra, Mauro Commisso, Antonella Vitti et al 50, 2024.
  3. Pandita, G., Sharma, S., Oommen, I., Madaan, N., Bhosale, Y., Nagy, V., Shaikh, A., Kovács, B.: A comprehensive review on the potential of ultrasound for blue food protein extraction, modification and impact on bioactive properties.
    Ultrason. Sonochem. 111 1-13, 2024.
    Folyóirat-mutatók:
    D1 Acoustics and Ultrasonics (2023)
    D1 Chemical Engineering (miscellaneous) (2023)
    Q1 Environmental Chemistry (2023)
    D1 Inorganic Chemistry (2023)
    D1 Organic Chemistry (2023)
    D1 Radiology, Nuclear Medicine and Imaging (2023)
  4. Srivastava, S., Pandey, V., Singh, K., Dar, A., Dash, K., Shams, R., Shaikh, A., Kovács, B.: Advances in Detection Technology for Authentication of Vegetable Oils: A Comprehensive Review.
    Heliyon. 10 (15), 1-19, 2024.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Multidisciplinary (2023)
  5. Shams, R., Kaur, S., Dash, K., Czipa, N., Kovács, B., Shaikh, A.: A Review of Emerging Technologies for the Extraction of Bioactive Compounds from Berries (Phalsa Berries).
    Horticulturae. 10 (5), 1-19, 2024.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Horticulture (2023)
    Q2 Plant Science (2023)
  6. Várallyay, S., Bódi, É., Balláné Kovács, A., Soós, Á., Shaikh, A., Kovács, B.: Arsenic Uptake and Distribution in Green Pea Plants Under Arsenite and Arsenate Treatments.
    Horticulturae. 10 (11), 1-13, 2024.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Horticulture (2023)
    Q2 Plant Science (2023)
  7. Hajzer, Z., Oláh, C., Oláh, Z., Szekér, Z., Oláh, B., Shaikh, A., Daróczi, L., Prokisch, J.: Beneficial effect of honey from algae extract-fed bees on quality of life.
    Eur. J. Public Health. 34 (Supplement_3), 477, 2024.
  8. Shaikh, A., Ahmed, A., Prokisch, J., Kovács, B.: Beyond the shell: exploring green walnut's ecological, culinary and health marvels.
    In: LXV. Georgikon Napok Tudományos Konferencia = 65th Georgikon Days Scientific Conference /szerk. Pőr Csilla, Szabó-Soós Adrienn, Szabó Péter, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campus, Keszthely, 17-18, 2024. ISBN: 9786156338105
  9. Shabir, I., Dar, A., Dash, K., Manzoor, S., Srivastava, S., Pandey, V., Shams, R., Bashir, I., Khan, S., Shaikh, A., Kovács, B.: Bioactive potential of punicalagin: A comprehensive review.
    Applied Food Research. 4 (2), 1-11, 2024.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Food Science (2023)
  10. Pandey, V., Srivastava, S., Dash, K., Singh, R., Dar, A., Singh, T., Farooqui, A., Shaikh, A., Kovács, B.: Bioactive properties of clove (Syzygium aromaticum) essential oil nanoemulsion: A comprehensive review.
    Heliyon. 10 (1), 1-16, 2024.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Multidisciplinary (2023)
  11. Ajay, A., Gaur, S., Shams, R., Dash, K., Shaikh, A., Kovács, B.: Chickpeas and Gut Microbiome: Functional Food Implications for Health.
    Heliyon. 10 (20), 1-14, 2024.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Multidisciplinary (2023)
  12. Pandey, V., Singh, K., Suthar, T., Srivastava, S., Rustagi, S., Ungai, D., Kovács, B., Shaikh, A.: Current Strategies to Modify the Functional Properties of Proteins Extracted from Pumpkin Seeds: A Comprehensive Review.
    Horticulturae. 10 (11), 1-21, 2024.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Horticulture (2023)
    Q2 Plant Science (2023)
  13. Gupta, P., Mondal, I., Dash, K., Geetika, Suthar, T., Ramzan, K., Harsányi, E., Shaikh, A., Kovács, B.: Deep Fat Frying Characteristics of Malpoa: Kinetics, Heat, and Mass Transfer Modeling.
    Processes. 12 (12), 1-26, 2024.
    Folyóirat-mutatók:
    Q3 Bioengineering (2023)
    Q2 Chemical Engineering (miscellaneous) (2023)
    Q3 Process Chemistry and Technology (2023)
  14. Czipa, N., Kovács, B., Alexa, L., Gebreyesus, M.: Determination of Trace, Micro and Macro Elemental Concentration of Eritrean Honeys.
    Biol. Trace Elem. Res. 202 (5), 2367-2375, 2024.
    Folyóirat-mutatók:
    Q2 Biochemistry (2023)
    Q2 Biochemistry (medical) (2023)
    Q2 Clinical Biochemistry (2023)
    Q2 Endocrinology, Diabetes and Metabolism (2023)
    Q1 Inorganic Chemistry (2023)
    Q2 Medicine (miscellaneous) (2023)
  15. Raj, B., Dash, K., Shams, R., Shaikh, A., Kovács, B.: Development of kiwi fruit leather incorporated with hydrocolloids and betacyanin microcapsules: Rheological behaviour and release kinetics of betacyanin.
    Applied Food Research. 4 (2), 1-11, 2024.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Food Science (2023)
  16. Zabiák, A., Kovács, C., Takács, F., Karaffa, E.: Diaporthe eres és Diplodia seriata fajok patogenitása éretlen dióterméseken.
    Növényvédelem. 85 (5), 207-212, 2024.
  17. Bhagat, V., Dwivedi, S., Shams, R., Dash, K., BhagyaRaj, G., Kovács, B., Shaikh, A.: Economic analysis of potential of citrus and walnut fruits by artificial neural network.
    Discov Appl Sci. 6 1-16, 2024.
  18. Solti, Á., Tóth, B., Hauser, M.: Editorial: Intracellular transition metal homeostasis in plants and algae.
    Front. Plant Sci. 15 1-3, 2024.
    Folyóirat-mutatók:
    Q1 Plant Science (2023)